Alga ratunkiem dla zdrowia

Alga ratunkiem dla zdrowia

Chlorella, bo o niej mowa, to nic innego, jak występująca w Azji mikroalga. Jej nazwa pochodzi od chlorofilu, którego jest bogatym źródłem. Chlorella używana jako dodatek do codziennej diety wspomaga prawidłową pracę jelit i wzmacnia florę bakteryjną w całym układzie pokarmowym.

Zagrożenia układu trawiennego

Zdrowie całego organizmu w dużej mierze zależy od prawidłowej pracy jelit. Występująca w nich flora bakteryjna powinna „wychwytywać” szkodliwe substancje, by następnie zostały one wydalone, a nie przedostały się do organizmu. Współczesny tryb życia bardzo utrudnia prawidłowy przebieg tych procesów.

Razem z pokarmami, które spożywamy, do naszego organizmu dostają się cząsteczki hormonów, antybiotyków i pestycydów, a bakterie zawarte w układzie trawiennym nie zawsze zapobiegają wchłonięciu ich przez organizm.

Ponadto, stres, antybiotyki i zanieczyszczenie środowiska sprawiają, że odporność naszego organizmu może być w znacznym stopniu osłabiona. W wyniku tych czynników nasz organizm coraz słabiej radzi sobie z walką ze szkodliwymi bakteriami, wirusami czy komórkami nowotworowymi. Stosowanie antybiotyków w znacznym stopniu osłabia jeszcze odporność naszego organizmu, gdyż poza czynnikami patogennymi niszczy on również nasze komórki układu odpornościowego.

Korzystne działanie chlorelli

Chlorella, dzięki unikalnej budowie błony komórkowej, absorbuje substancje szkodliwe takie jak metale ciężkie czy pestycydy.

Stosowanie chlorelli jako suplementu diety pozwala na szybszą regenerację tkanek, co powoduje zwolnienie postępującego procesu starzenia. Ponadto, poprzez swoje właściwości absorbujące, chlorella nie pozwala na przedostanie się szkodliwych substancji do krwioobiegu, dzięki temu nie hamują one procesu odbudowy tkanek.

Chlorella, w przeciwieństwie do wspomnianych powyżej antybiotyków, nie jest inwazyjna dla organizmu. Niszczy bowiem jedynie czynniki patogenne, a zawarty z niej chlorelin działa jak naturalny antybiotyk. Alga ta jest także niezwykle bogatym źródłem beta – karotenu, który nasz organizm wykorzystuje do produkcji witaminy A. Stosowanie chlorelli polecają lekarze jako profilaktykę zachorowań na grypę w okresie jesienno – zimowym. Ponadto beta – karoten jest składnikiem, który hamuje i zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych oraz wspomaga pracę układu odpornościowego. Spożywanie go w dużych ilościach zapobiega rozwojowi chorób serca i zaćmy. Chlorellę zaleca się także pacjentom z reumatyzmem, artretyzmem, zaburzeniami ciśnienia, trawienia i wchłaniania oraz w przypadku grzybicy, alergii czy wirusowych i bakteryjnych infekcji.

Na dobroczynne działanie chlorelli wpływ ma również wysokie stężenie witamin z grupy B, kwasów nukleinowych oraz chlorofilu. Kluczowym składnikiem jest jednak tzw. CGF czyli Czynnik Wzrostu Chlorelli. Ta mieszanka substancji odżywczych może zwolnić, a nawet cofnąć procesy, jakim z wiekiem podlega nasz organizm. Stosowanie algi jako suplementu diety zapobiega spowolnieniu metabolizmu. U wielu pacjentów odnotowano także zwiększenie możliwości fizycznych i intelektualnych. Chlorofil sprzyja tworzeniu erytrocytów, co z kolei powoduje lepsze dotlenienie organizmu, a co za tym idzie poprawia się nasza przyswajalność składników odżywczych.

Zalecane dzienne spożycie chlorelli to 2 do 3 g. Dawka ta jest dobrze tolerowana nawet przez dzieci. Koszt miesięcznej kuracji to ok 40 zł.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE