Istnieje przekonanie, że w grzybach nie ma nic wartościowego oprócz wody. Nic bardziej mylnego! Grzyby takie jak kurki mają w sobie dużo składników odżywczych…i smaku! Dlatego dzisiaj polecamy je na śniadanie.
Przepis na jajecznicę z kurkami
Składniki (dla 1 osoby):
- 2 jajka
- garść kurek
- ½ cebuli
- masło
- sól
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Umyj i dokładnie oczyść kurki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki (jeśli są drobne, możesz pozostawić je w całości).
2. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na maśle, aż się zeszkli.
3. Dodaj kurki na patelnię (możesz dodać też nieco masła, żeby się nie przypaliły) i duś przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
4. Wbij do miski jajka, roztrzep je, dodaj do nich szczyptę soli i przelej na patelnię.
5. Smaż na niedużym ogniu aż do ścięcia jajek, od czasu do czasu mieszając. Na koniec posyp jajecznicę szczypiorkiem i podawaj ze świeżym pieczywem.