Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Istnieje przekonanie, że w grzybach nie ma nic wartościowego oprócz wody. Nic bardziej mylnego! Grzyby takie jak kurki mają w sobie dużo składników odżywczych…i smaku! Dlatego dzisiaj polecamy je na śniadanie.

Przepis na jajecznicę z kurkami

Składniki (dla 1 osoby):

  • 2 jajka
  • garść kurek
  • ½ cebuli
  • masło
  • sól
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Umyj i dokładnie oczyść kurki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki (jeśli są drobne, możesz pozostawić je w całości).
2. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na maśle, aż się zeszkli.
3. Dodaj kurki na patelnię (możesz dodać też nieco masła, żeby się nie przypaliły) i duś przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
4. Wbij do miski jajka, roztrzep je, dodaj do nich szczyptę soli i przelej na patelnię.
5. Smaż na niedużym ogniu aż do ścięcia jajek, od czasu do czasu mieszając. Na koniec posyp jajecznicę szczypiorkiem i podawaj ze świeżym pieczywem.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Frittata Ze Szpinakiem: idealny pomysł na śniadanie
Jajecznica: nowoczesna odsłona tradycyjnego dania
English Breakfast: pożywne śniadanie po angielsku
Owsianka Na śniadanie: gwarantuje dobry początek dnia
Jaja Faszerowane łososiem: idealne na wielkanocny stół