Ziemniaki w nowej odsłonie. Możesz użyć tego popularnego produktu w niecodziennym stylu. Poniżej opisujemy jak przygotować faszerowane ziemniaki.
Jak przygotować faszerowane ziemniaki?
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków
- 60 g masła
- 250 g sera pleśniowego
- 2 łyżki posiekanych ziół (np. tymianek, natka z pietruszki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania:
1. Opłucz ziemniaki i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie.
2. Po osuszeniu i wystygnięciu ziemniaków odetnij z jednej strony wierzch każdego z nich. Łyżeczką wydrąż większość ziemniaka i posmaruj środek masłem.
3. Odcięte części ziemniaka obierz, wrzuć do miski razem z wydrążonymi ziemniakami i zmiksuj na puree.
4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj pokruszony ser pleśniowy, wymieszaj, dodaj posiekane zioła i puree. Zamieszaj wszystko i poduś przez kilka minut.
5. Wyciśnij czosnek i razem z przyprawami dodaj do masy serowo-ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie.
6. Napełnij wydrążone ziemniaki farszem i rozłóż na natłuszczonej blasze.
7. Piecz w piekarniku przez ok. pół godziny w temperaturze 170°C.