Przepisy na dietę Dukana – obiad

Przepisy na dietę Dukana – obiad

Ustalenie jadłospisu na diecie jest kluczowym elementem odpowiedniego odchudzania. Poniżej przedstawiamy przepisy na obiad na diecie Dukana.

Grillowany kurczak z imbirem (wszystkie fazy)

Składniki (2 porcje):

  • 2 duże piersi z kurczaka bez skóry
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

1. Podziel każdą pierś na pół.

2. Umieść kawałki kurczaka w misce, dodaj sok z cytryny oraz imbir i wymieszaj dokładnie – tak, aby każdy fragment kurczaka był dokładnie pokryty marynatą.

3. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na min. godzinę.

4. Nagrzej mocno patelnię grillową i grilluj kurczaka, aż będzie mocno zarumieniony.

Omlet z kurczaka (wszystkie fazy)

Składniki:

  • 1 żółtko, 2 białka
  • 1 pierś z kurczaka
  • ½ cebuli
  • mleko
  • 1 łyżka niskotłuszczowego sera
  • zioła do przyprawienia

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj cebulę i pokrój kurczaka na małe kawałki.

2. Rozgrzej patelnię teflonową, wyłóż na nią kurczaka i cebulę i smaż (bez tłuszczu!), aż zbrązowieją.

3. Wlej żółtko i białka do miseczki, dodaj 3-4 szczypty ziół, wlej odrobinę mleka i mieszaj, aż wszystko się połączy.

4. Przykręć ogień pod patelnią, dolej do kurczaka jajka z mlekiem i gotuj pod przykryciem przez ok. 8 minut.

5. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 150°C.

6. Przełóż omlet do naczynia żaroodpornego, posyp startym serem i wstaw do piekarnika.

7. Zapiekaj omlet przez kilka minut, aż góra się zarumieni.

Tilapia zapiekana w folii (faza naprzemienna – dni warzywne, faza utrwalenia, faza stabilizacji)

Składniki:

  • 2 filety z tilapii
  • 2 pomidory
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: czarny pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Nagrzej piekarnik na 200°C.

2. Przygotuj dwa kawałki folii aluminiowej – każdy wystarczająco duży, by móc nim owinąć filet.

3. Umyj dokładnie filety i wysusz w ręczniku papierowym. Ułóż je na folii i spryskaj sokiem z cytryny.

4. Ułóż na rybach pomidory (w plasterkach), drobno posiekany czosnek i pokrojoną w małą kostkę cebulę. Przypraw pieprzem i ziołami.

5. Owiń ryby resztą folii, tak, by w całości były przykryte.

6. Piecz przez ok. 20 minut.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE