Prosty i smaczny przepis na mięsną zapiekankę z pomidorami. Sprawdź jakich składników potrzebujesz i poznaj wszystkie etapy przygotowania. Nie tylko kotlety można przygotować z mięsa mielonego!
Zapiekanka z mięsem mielonym i pomidorami
Składniki:
- 1kg mieszanego mięsa mielonego;
- 2 duże cebule;
- 4 pomidory;
- 3 ząbki czosnku;
- 2 bułki wieloziarniste;
- 2 jajka;
- 200g mozzarelli/twardego żółtego sera;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
1. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Do cebuli wciśnij czosnek i chwilę podduś.
2. Rozdrobnij bułki mikserem i upraż je na patelni teflonowej bez tłuszczu.
3. Do mięsa dodaj uprażoną bułkę, cebulę z czosnkiem, jajka, przyprawy i wyrób wszystko na jednolitą masę.
4. Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne posmaruj niedużą ilością tłuszczu i przełóż do niego masę mięsną.
5. Umyte i wysuszone pomidory oraz odcedzoną mozzarellę pokrój w plastry i ułóż na masie. Jeżeli wybrałeś żółty ser, zetrzyj go na grubej tarce.
6. Piecz ok. 40 minut. Gotową zapiekankę możesz udekorować bazylią.