3 pomysły na dania z grillowanym serem

3 pomysły na dania z grillowanym serem

Poznaj nasze trzy propozycje dań z grillowanym serem – na pewno znajdziesz coś dla siebie i swoich gości.

Grillowane ziemniaczki w mundurkach faszerowane żółtym serem i szynką

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 300 g szynki gotowanej
  • 200 g sera żółtego Gouda (np. MSM Mońki w bloku)
  • 1 duża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy (nie obieramy), osuszamy i smarujemy oliwą, nacieramy solą i pieprzem. Następnie zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 40 minut. Miękkość sprawdzamy długą wykałaczką. W tym czasie przygotowujemy farsz z pokrojonego w kostkę sera żółtego, gotowanej szynki i cebuli. Do smaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki już się upieką wyjmujemy je z folii i przekrajamy na pół. Wydrążamy miąższ, ale tak, aby ścianka miała ok. 1 cm grubości. Miąższ mieszamy z przygotowanym farszem, a następnie napełniamy nim ziemniaki. Całość posypujemy startym serem żółtym. Układamy ziemniaki na aluminiowej tacce i ponownie podpiekamy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z grilla możemy ozdobić je pokrojoną w paseczki czerwoną papryką.

grillowane-<a href=ziemniaki” class=”photoramka” src=”https://www.vitalogy.pl/photo_org/grillowane-ziemniaki-ser.jpg” style=”width: 500px; height: 663px;”>

Grillowana papryka nadziewana kuskusem, pieczarkami i żółtym serem

Składniki:

  • 3 duże papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 6 łyżek kuskusu
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g małych pieczarek
  • 150 g sera żółtego (np. Podlaskiego MSM Mońki)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Papryki myjemy, przekrajamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewany zagotowanym bulionem, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z papryczki chilli usuwamy nasiona i drobno siekamy. Natkę pietruszki myjemy i również drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z napęczniałym kuskusem, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. Rozgrzewamy grill i układamy papryki na folii aluminiowej lub tacce. Grillujemy ok. 30 minut.

grillowane-papryki

Grillowana cukinia z czosnkiem i serem żółtym

Składniki:

  • 2 większe cukinie
  • 150 g sera żółtego Gouda (np. MSM Mońki w bloku)
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 100 g boczku wędzonego
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Oliwę mieszamy z solą i pieprzem. Cukinie kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą i grillujemy z obu stron na tacce aluminiowej. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a boczek w drobną kostkę i podsmażamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie zdejmujemy z rusztu upieczone już plastry cukinii, układamy na nich plasterki czosnku, boczek i posypujemy startym serem żółtym. Całość kładziemy ponownie na tacce aluminiowej i grillujemy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z rusztu posypujemy posiekaną natka pietruszki.

grillowana-cukinia

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Łosoś Na Tortilli: idealna przystawka
Stek Z Polędwiczki Wieprzowej: podawany z sosem chrzanowym
Szaszłyki: grillowa klasyka
Roladki Z Cukinii: krok po kroku
Krewetki Z Grilla: w stylu orientalnym