Nasiona pełne zdrowia, czyli o właściwościach siemienia lnianego

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Nasiona pełne zdrowia, czyli o właściwościach siemienia lnianego

Siemię lniane powinniśmy mieć zawsze pod ręką, zarówno jako produkt niezbędny w kuchni, jak i element domowej apteczki. Dodawane do posiłków uzbroi nas w zapas zdrowia i piękna, a w razie potrzeby także wyleczy.

Siemieniem lnianym nazywamy nasiona lnu zwyczajnego. Produkuje się z nich wysokiej jakości olej lniany, bardzo zdrowy, ale jednocześnie krótkotrwały. Jest niezastąpiony do sałatek i wielu innych potraw, lecz nie nadaje się do smażenia. W sklepie zielarskim lub w aptece za bardzo niewielką cenę, kupimy też całe ziarna siemienia, które odpowiednio przygotowane możemy jeść lub przeznaczyć do użytku zewnętrznego. Nie poleca się kupowania zmielonego siemienia, ponieważ w takiej formie szybko traci swoje właściwości.   

 

Pomocne ziarenka  

Siemię lnianie słynie z właściwości leczniczych, ale mnóstwo osób wprowadza je do swojej codziennej diety zapobiegawczo, aby uchronić się przed licznymi dolegliwościami. Regularne spożywanie siemienia wpływa, między innymi, na prawidłową perystaltykę jelit. Dzięki zawartym w nim wartościowym kwasom tłuszczowym, siemię obniża poziom „złego” cholesterolu. Zaleca się je także w profilaktyce nowotworowej. Łagodzi również objawy menopauzy. Warto też mieć w zapasie ziarna siemienia, gdy już faktycznie dopadną nas jakieś dolegliwości. Przyda się podczas biegunki, zaparć i wszelakich problemów żołądkowych. Ma działanie osłonowe.   

Siemię spożywa się najczęściej po namoczeniu wodą. Ziarna można też dodatkowo rozdrobnić. Ale zmielone nasiona dodaje się do wielu potraw i to także jest bardzo popularny sposób na dostarczenie organizmowi tego cennego daru natury. Ważne, aby po zmieleniu nasion, zjeść je dość szybko, ponieważ zawarty w nich olej jełczeje w bardzo krótkim czasie. Najlepiej dodać 2-3 łyżki do ulubionego posiłku. Może to być musli, jogurt czy twarożek. Takiej ilości możemy użyć także przy wypiekach, na przykład chleba lub ciastek owsianych. Zmielone siemię ma praktycznie niewyczuwalny smak, więc nie zakłóci walorów żadnej potrawy, a dostarczy wielu dobroczynnych składników. Zawiera bowiem błonnik, białko oraz tłuszcze wielo- i jednonienasycone, jest także źródłem cynku, żelaza, wapnia, magnezu, witamin B1, B6 oraz E.   

Znane jest również picie gęstego wywaru z siemienia, o konsystencji śluzu. Taki napój sprawia, że zwiększa się wilgotność śluzówki, dlatego jest pomocny nie tylko przy suchym kaszlu, bólu i zapaleniu gardła czy krtani, ale również po nadwyrężeniu głosu. Smaczną miksturę możemy przyrządzić, dodając do gotowego wywaru sok z malin lub miód. Naturalny, czysty śluz (lub, jak kto woli – kisiel) z siemienia ma bowiem dość cierpki, mało przyjemny smak. Otrzymujemy go poprzez zalanie łyżeczki siemienia szklanką wody, a następnie gotowanie 10-15 minut. Wywar można odcedzić, ale nie jest to konieczne. Inny sposób na przygotowanie siemienia to po prostu zalanie łyżeczki ziarenek wodą i odstawienie na co najmniej godzinę lub najlepiej na całą noc.   

 

Na włosy, skórę i paznokcie  

Gdy mowa o kosmetycznych zaletach siemienia lnianego, trzeba wspomnieć o gęstym, śluzowatym wywarze z nasion, który, użyty jako odżywka, wspaniale nawilży suche i zniszczone włosy. Ale także samo regularne spożywanie ziaren sprawi, że włosy będą zdrowsze i szybciej urosną, a dodatkowo zyskają również skóra i paznokcie – paznokcie będą mocniejsze, skóra gładsza.  

 

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.49/5 (26 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Nasiona pełne zdrowia, czyli o właściwościach siemienia lnianego: