Aronia – dietetyczne must-try

Marta Korzeniowska

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Zdrowe odżywianie

Aronia – dietetyczne must-try

Choć jej cierpki smak nie należy do najlepszych, trzeba po nią sięgać jak najczęściej. Dlaczego? Poznaj zdrowotne, dietetyczne i urodowe właściwości aronii.

Aronia to owoc, który pochodzi z Ameryki Północnej. Ale to nie w USA, ani w Kanadzie jest najwięcej plantacji aronii. Okazuje się bowiem, że ten nazywany "czarną jarzębiną" owoc najbardziej ukochali sobie plantatorzy polscy. I bardzo dobrze - dzięki temu mamy bowiem lepszy dostęp do naturalnego źródła zdrowia i młodego wyglądu. Chcesz w przyszłości wyglądać o 15 lat młodziej? Czym prędzej sięgnij więc po aronię lub jej przetworzoną wersję!


Cenny skład aronii

Aronia obfituje w naturalne barwniki, tzw. antocyjany, czyli silne antyoksydanty, które pomagają zwalczać szkodliwe ataki wolnych rodników na organizm i znacznie spowalniają proces starzenia komórek, dzięki czemu będziemy wyglądać o wiele młodziej. I choć antocyjany znajdziemy też w czarnej porzeczce, malinach, czy jeżynach, naukowcy twierdzą, że najwyższe ich stężenie występuje właśnie w tak często nielubianej przez nas aronii. Poza antocyjanami, w świeżych owocach aronii znajdziemy też inne cenne dla organizmu przeciwutleniacze, jak np. polifenole i witaminy – C i A oraz nazywaną potocznie „witaminą młodości” – E.  Jakby tego było mało, aronia jest także źródłem korzystnie wpływających na układ nerwowy witamin z grupy B, a także poprawiającej stan skóry witaminy PP.


Na co pomoże aronia?

Dzięki niesamowitemu składowi, częste sięganie po aronię uchroni Cię przed wieloma nowotworami, w tym przed bolesnym rakiem odbytu. Właściwości aronii zapobiegną też chorobom wątroby i przyśpieszą jej regenerację. Aronia działa również profilaktycznie na wiele chorób układu nerwowego, w tym na chorobę Alzheimera. Częste spożycie aronii polepszy także stan wzroku u osób pracujących długo przy komputerze i u osób starszych, a także spowolni rozwój jaskry.


Aronia a piękny wygląd

Wspomniane już, występujące w aronii antyoksydanty, opóźniają proces starzenia skóry, sprawiając, że wyglądamy młodziej i zdrowiej, dlatego codzienna dawka owoców lub np. soku z aronii na pewno okaże się świetną urodową inwestycją na przyszłość. Jednak to nie wszystkie korzyści dla naszego wyglądu, na jakie możemy liczyć. Częste spożywanie aronii wspomoże również walkę z pękającymi naczynkami oraz uchroni przed szkodliwym działaniem promieni UV.


Skąd wziąć aronię?

W okresie letnim znalezienie aronii nie jest żadnym problemem. Możemy dostać ją bowiem na każdym targu i w warzywniaku. Gorzej sytuacja wygląda w okresie zimowym, kiedy o świeży owoc raczej trudno. Dlatego zimą sięgajmy po soki z aronii, aroniowe konfitury lub kapsułki zawierające aroniowe antocyjany, które dostaniemy w aptece.

 

Tagi (7): , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.22/5 (37 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

a
a
a
a
a

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Aronia – dietetyczne must-try: