Jedz smacznie i zdrowo w jesienne dni

Jedz smacznie i zdrowo w jesienne dni

Warto jednak pamiętać, że w jesiennej diecie należy zadbać o odpowiednią ilość witamin. Bo tych naturalnych nie zastąpi żaden suplement diety. Jak zatem jeść smacznie i zdrowo, gdy pogoda za oknem coraz gorsza? Kluczem są między innymi warzywa i owoce. To one są doskonałym źródłem nie tylko witamin, ale i fenomenalnego smaku i koloru, który zachęca do prowadzenia zdrowej diety. Jak wykorzystać je w jesiennej diecie? Oto kilka inspiracji.

Warzywa sezonowe do każdego posiłku

Tym bardziej, że na bazarkach i w sklepach czeka na nas cała moc owoców oraz warzyw, które dopiero niedawno zostały zebrane. Intensywnie pomarańczowa dynia, z której może powstać pyszna zupa, chutney czy zapiekanka, a nawet sok, to nie jedyny pomysł do wykorzystania.

Ciesz się również bakłażanami, cukinią, papryką, burakami czy kalarepą. One wszystkie z łatwością znajdą swoje miejsce na Twoim stole. Wygrzały się porządnie na letnim słońcu, by jesienią oddać pełnię smaku. A dziś możesz je przekształcić – w przepyszne leczo, zapiekanki z pełnoziarnistym makaronem, czy wykorzystać jako dodatek do jesiennej sałatki bądź śniadaniowych kanapek. Możliwości i wariacji jest wiele. Nie bój się więc eksperymentować i poszukaj przepisów, które ożywią jesienny obiad i sprawią, że posiłek będzie zdrową i smaczną, aromatyczną przygodą dla całej rodziny!

Nie zapomnij również, że wszystkie te smakołyki możesz wrzucić do słoików. Marynuj, smaż, duś… twórz kompozycje, które będą Wam towarzyszyć nie tylko jesienią, ale i mroźną zimą czy na wiosnę. Wszystkie zdrowe składniki z łatwością zamkniesz w słoiku na wiele tygodni czy miesięcy!

Moc jesiennych owoców

Z owocami kojarzy nam się przede wszystkim lato. A to przecież jesień jest momentem zbioru tych najsmaczniejszych. Aromatyczne śliwki, pełne smaku gruszki, żurawina czy pigwa… Mogą się stać podstawą do cudownych wypieków lub – podobnie jak warzywa – znaleźć swoje miejsce w słoiku.

Ale owocowy król jesieni jest tylko jeden: jabłka. Te polskie, rumieniące się przepięknie: soczyste i słodkie. Czy znajdzie się choć jedna osoba, która ich nie kocha? Jabłkowe szarlotki, jabłka pieczone, starte i dodane do ryżu, zatopione w cieście… oj, można poszaleć – także w postaci płynnej. Zamiast jednak bawić się w wyciskanie soku w domu, możesz sięgnąć po już gotowy, Sok Tłoczony 100%. Ma je w swojej ofercie na przykład Hortex – oferując tłoczony czysty sok jabłkowy lub wersję z dodatkiem egzotycznego mango czy wyrazistej czarnej porzeczki. Tego typu napój doskonale skomponuje się z typowo jesiennym obiadem. Dołącz go również, w mniejszej butelce, do drugiego śniadania swojej pociechy lub sam zabierz do pracy. Orzeźwienie i dobry humor gwarantowane!

Owoce i warzywa to podstawa jesiennej diety. Dlatego nie rezygnuj z nich na rzecz fast-foodowych przekąsek i innego „śmieciowego” jedzenia – zwłaszcza, że są nie tylko bogate w witaminy, ale i niezwykle smaczne. Niech dzięki nim Twoja kuchnia tętni życiem przez cały rok!

A R T Y K U Ł S P O N S O R O W A N Y

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE