Co musi mieć każda wędzarnia ogrodowa?

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Zdrowy styl życia / Dom

Co musi mieć każda wędzarnia ogrodowa?

Właściciele domowych ogrodów bardzo chętnie spędzają w nich wolny czas, przyrządzając na świeżym powietrzu grillowane posiłki. To jednak nie jedyna z możliwości. W ogrodzie, oprócz grilla, może znaleźć się także wędzarnia.

 

Jeśli zależy nam na wędzonce wysokiej jakości to jej cena potrafi czasem przyprawić o niemały zawrót głowy. Na szczęście, dzięki swojej wędzarni, możemy przyrządzić wyśmienite wędliny, mięso, ryby czy sery. Domowe jedzenie jest znacznie zdrowsze od sklepowego i na dodatek przygotowane zgodnie z naszymi indywidualnymi preferencjami.

 

Wędzarnia ogrodowa - jak rozpoznać sprzęt wysokiej jakości?

Zakup dobrej wędliny z całą pewnością nie jest obecnie łatwy. Większość mięs, dostępnych na sklepowych półkach, nafaszerowanych jest chemią: sztucznymi konserwantami, barwnikami, wzmacniaczami smaku i wypełniaczami. Nie brzmi to apetycznie. Z tego względu warto pamiętać, że wędlinę można przygotować samodzielnie. Wystarczy zainwestować w wędzarnię ogrodową. Za jej pomocą można przyrządzić wyśmienite mięsa, ryby i sery. Do wyboru mamy dwie opcje – zdecydować się na zakup gotowej wędzarni lub zamontować ją samodzielnie, jeżeli możemy pochwalić się umiejętnościami majsterkowicza.

Wędzarnie ogrodowe (sprawdź ofertę sklepu GrillPal https://grillpal.pl/kategoria-produktu/wedzarnie/) muszą posiadać kilka istotnych elementów wpływających na ich funkcjonalność. Kluczowe jest oczywiście palenisko do przygotowania żywności. Dalej mamy komorę wędzarniczą, gdzie wiesza się żywność przeznaczoną do wędzenia. W zależności od potrzeb można wybrać modele z mniejszą komorą (mającą przykładowo 60 cm) lub większą (do 110 cm). Do odprowadzania dymu z paleniska do komory wędzarniczej służy kanał dymowy. Co ważne, powinien być wykonany z materiałów odpornych na działanie wysokich temperatur. W wędzarni nie może zabraknąć również komina, który zapewni sprawne spalanie i odprowadza nadmiaru dymu. Przy wyborze wędzarni zwróć uwagę, aby komin znajdował się jak najdalej od paleniska, co zagwarantuje lepszy ciąg. W wędzarni ogrodowej potrzebny jest także szyber kontrolujący dym oraz termometr, dzięki któremu łatwiej jest regulować temperaturę wędzenia.

 

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 4.13/5 (8 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Co musi mieć każda wędzarnia ogrodowa?: