Olej z czarnuszki – kosmetyczne cudo!

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Uroda / Pielęgnacja

Olej z czarnuszki – kosmetyczne cudo!

Wyraziste w smaku i obdarzone korzenną nutą nasiona czarnuszki to surowiec, z którego powstaje niesamowity olej. Ma on mocną pozycję nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce.

 

Czarnuszka i jej lecznicza siła

Czarnuszka (Nigella L.) to przepiękna i bardzo pożyteczna roślina, znana z jednej strony jako ozdoba ogrodów i bukietów kwiatowych (czarnuszka damasceńska), a z drugiej jako zdrowy dodatek do potraw (czarnuszka siewna). Chętnie uprawiano ją już w starożytności, na terenie chociażby Bliskiego Wschodu, Afryki czy na południu Europy. Czarnuszka rośnie także w Polsce. Z wyglądu przypomina chabra bławatka, i tak jak on kwitnie przeważnie na intensywnie niebieski kolor. Jej nasiona, powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym, nazywa się czarnym kuminem. Mają intensywny, ostry smak i obfitują w substancje odżywcze. To z nich wytwarza się tak ceniony w medycynie naturalnej oraz kosmetyce olej.

Olej z czarnuszki słynie z właściwości przeciwzapalnych i antyhistaminowych. Substancją, która mu je nadaje jest nigellon – alkaloid o działaniu łagodzącym, skuteczny w ograniczaniu objawów astmy i alergii. Działanie antyseptyczne i bakteriobójcze oleju oraz nasion czarnuszki wzmacnia ponadto obecność tymochinonu, rzadkiego antyoksydantu, który ponadto wpływa pozytywnie na nastrój, polepsza jakość męskiego nasienia, chroni przed osteoporozą i wymiata wolne rodniki. Nic więc dziwnego, że czarnuszka od wieków stosowana jest w walce z chorobami. Wyjątkowo upodobali ją sobie Arabowie, którzy byli przekonani o jej uniwersalnym działaniu i wszechstronnych właściwościach leczniczych. Współczesne badania prowadzone nad tą roślina potwierdziły zresztą jej skuteczność.

 

Jak wykorzystać dobrodziejstwa oleju z czarnuszki?

Olej z czarnuszki warto stosować profilaktycznie, jeśli chcemy wzmocnić odporność, przyśpieszyć leczenie infekcji, uchronić się przed nowotworami i pozbyć problemów żołądkowych. Jest doskonały przy nieżycie żołądka, wrzodach i refluksie. Tłoczony na zimno olej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, sole mineralne, witaminy, fitosterole, flawonoidy oraz wspomniane wcześniej antyoksydanty i alkaloidy. Ma lekko gorzkawy smak, ale z powodzeniem możemy dodawać go do sałatek, a także do past i kanapek. Jest mało odporny na utlenianie, dlatego koniecznie przechowujmy go w ciemnym szkle, najlepiej na półce lodówki.

Olej z nasion czarnuszki warto wykorzystywać również w pielęgnacji skóry z problemami. Pomoże nam zwalczyć wszelkiego rodzaju stany zapalne, począwszy od łupieżu, poprzez trądzik, a skończywszy na egzemach i innych reakcjach alergicznych. Nadaje się do pielęgnacji cery z AZS. Wcieranie go w skórę opóźni poza tym zachodzące w niej procesy starzenia, nada jej jędrność i gładkość. Docenią go osoby z cerą tłustą i mieszaną, gdyż zapobiega błyszczeniu się skóry.

 

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.07/5 (5 ocen)

Podobne artykuły

  • Brak powiązanych artykułów

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Olej z czarnuszki – kosmetyczne cudo!: