Kawa Pięciu Przemian

Elżbieta Gwóźdź

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia

Kawa Pięciu Przemian

W kuchni Pięciu Przemian pochodzącej z tradycyjnej medycyny chińskiej, nie mogło zabraknąć i kawy. Ta alternatywna propozycja jej przygotowania to nie tylko gratka dla kawowych smakoszy.

Kawa Pięciu Przemian, zwana też kawą Pięciu Smaków lub Elementów, to napój, który, według chińskiej medycyny naturalnej, ma realny wpływ na nasze zdrowie i prowadzi do odzyskania i utrzymania równowagi w organizmie. Taki efekt ma zresztą przynosić także każda potrawa przyrządzona zgodnie z zasadami Pięciu Przemian.

Aby było to możliwe, musi ona zawierać wszystkie pięć elementów (przemian), a tym samym smaków: ziemię – smak słodki, ogień – smak gorzki, wodę – smak słony, metal – smak ostry oraz drzewo – smak kwaśny. Każda Przemiana to określone produkty, które w odpowiednich proporcjach łączy się i spożywa. Jednak bardziej niż sam skład, liczy się tu kolejność dodawania poszczególnych składników – każdy z nich spełnia określoną funkcję, a na końcu dodajemy ten, na którego działaniu najbardziej nam zależy.   

 

Kawę według Pięciu Przemian przygotujemy z następujących elementów:  

• Gorąca woda (smak gorzki – Przemiana Ognia)

• Kawa mielona (smak gorzki – Przemiana Ognia)

• Cytryna (smak kwaśny – Przemiana Drzewa)

• Cynamon (smak słodki – Przemiana Ziemi)

• Imbir, goździki, kardamon (smak ostry – Przemiana Metalu)

• Sól (smak słony – Przemiana Wody)

• Miód (smak słodki – Przemiana Ziemi)  

Kawę tę pije się zazwyczaj w celu rozgrzania ciała, jednak równie dobrze możemy postawić na jej pobudzające właściwości.

 

Oto jeden ze sposobów jej przygotowania:  

Około 600 ml wody (na dwie filiżanki) gotujemy w garnku. Gdy woda już się zagotuje, pozostawiamy ją w stanie lekkiego wrzenia i dodajemy najpierw łyżeczkę cynamonu. Po chwili uzupełniamy gotujący się napój łyżką imbiru (mielonego lub startego), goździkami (4 sztuki) oraz ziarnem kardamonu. Kolejnym składnikiem jest sól – wsypujemy maleńką szczyptę i gotujemy dalej. Po niedługim czasie dodajemy kroplę cytryny. Na końcu wsypujemy kawę w dowolnej ilości.   

Między dodawaniem kolejnych elementów należy odczekać około 1-2 minut. A zatem niech woda gotuje się najpierw przez 2 minuty. Po tym czasie wsypujemy do niej cynamon i znów chwilę czekamy. Takie same przerwy róbmy przy każdym składniku. Zaś po wsypaniu kawy gotujmy całość jeszcze przez 5 minut. Przed zalaniem dodajmy do filiżanek po łyżeczce miodu.    Wyjątkowe właściwości i niesamowity smak przygotowanego napoju, mogą przekonać nawet przeciwników kawy. Smakuje ona inaczej niż typowa mała czarna, a przy tym nie powoduje dolegliwości żołądkowych.   

 

Jaką rolę pełnią poszczególne smaki, elementy?  

Smak słodki, w przypadku naszej kawy miód oraz imbir, ma wzbudzać w nas życiodajną energię, usprawniać metabolizm i pracę układu krążenia, a także pozytywnie wpływać na żołądek. Smak słony również zapewnia energię, a ponadto wspomaga pracę nerek oraz pęcherza moczowego. W nadmiarze szkodzi jednak, więc dodajemy go tylko odrobinę. Smak ostry, u nas w postaci goździków, imbiru i kardamonu, rozluźnia i odpręża, ale jednocześnie stymuluje przemianę materii, usprawnia pracę jelita grubego i wyzwala siły witalne. Smak kwaśny wpływa dobroczynnie na pracę wątroby i pęcherza moczowego, pod warunkiem, że dodajemy go w niewielkiej ilości. Wreszcie, smak gorzki wycisza, uspokaja i ma działanie przeciwzapalne.

 

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.71/5 (36 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

k

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Kawa Pięciu Przemian: