Domowa woda smakowa

Anna Martyniuk

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia

Domowa woda smakowa

Wody smakowe - pyszny i łatwy sposób na napój. Zamiast kupować, lepiej zrobić je samodzielnie w domu. Tak jest smaczniej, zdrowiej i taniej.

Większość osób już wie, że wody smakowe sprzedawane w sklepach nie są zdrowe – są zwykłymi napojami, tyle że bezbarwnymi. Nie mają w sobie naturalnych soków z owoców, są za to pełne sztucznych składników i konserwantów. Omijajmy je więc szerokim łukiem. Co jednak zrobić, jeśli mamy ochotę na orzeźwiającą smakową wodę? Odpowiedź jest prosta – zrobić ją samemu w domu! Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a woda jest pyszna, tania, a jej smak może być taki, jaki tylko sobie zamarzymy. Poniżej kilka możliwości na szybkie wody smakowe przygotowane ze składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni:

 

Cytryna

Cytrynę dokładnie myjemy ciepłą wodą i kroimy na dość cienkie plasterki. Wrzucamy je do dzbanka i zalewamy zimną wodą. Jedna cytryna wystarczy na około 1,5 litra wody. Możemy też wycisnąć część soku bezpośrednio do wody – ale oczywiście wtedy smak cytryny będzie dużo bardziej wyczuwalny.

 

Pomarańcza/Grejfrut

Postępujemy podobnie jak z cytryną – owoce myjemy, kroimy w plasterki i wrzucamy do dzbanka z wodą. Należy jednak pamiętać, że pomarańcza i grejfrut mają charakterystyczny smak i (zwłaszcza grejfrut) mogą pozostawić smak goryczki. Dodajmy go więc z umiarem.

 

Imbir

To pyszna przyprawa, która nada oryginalny smak naszej wodzie. Korzeń imbiru należy obrać (można małym nożem, ale skórka równie łatwo schodzi, gdy potrzemy ją wypukłą stroną łyżeczki) i pokroić w cienkie plasterki. Ilość imbiru zależy od naszych preferencji, ale już kilka z nich znacząco wpłynie na smak całego dzbanka wody. Warto do niego dodać łyżkę miodu – złagodzi ona nieco smak, ale jednocześnie go nie przytłumi.

 

Świeża mięta

Świeże zioła świetnie sprawdzą się w dzbanku zimnego, domowego napoju. Pierwszym skojarzeniem będzie tu zapewne mięta, ale inne, dostępne zioła (jak melisa czy szałwia) będą smakować równie dobrze.

 

Ogórek

Na pierwszy rzut oka to połączenie może wydawać się dziwne, jednak jest wyjątkowo orzeźwiające i idealne na upalne dni. Już kilka plasterków świeżego ogórka sprawi, że woda ugasi nasze pragnienie i pobudzi ciało. Ta woda smakowa najlepiej smakuje bardzo schłodzona – poza trzymaniem jej w lodówce warto dorzucić do niej kilka kostek lodu.

 

Zielone jabłko

Jabłko orzeźwi wodę inaczej niż ogórek, nada też zupełnie innego aromatu niż owoce cytrusowe. Ta woda jest delikatna i słodkawa. Z pewnością polubią ją dzieci. Zielone jabłko sprawdzi się tu lepiej niż tradycyjne (z pomarańczową lub czerwoną skórką). Nada ciekawego aromatu, a plasterki jabłka będą pięknie wyglądały w dzbanku.

 

Kostki lodu z owocami

Jest to dobra propozycja na wyjątkowo upalne dni – do foremki na lód włóżmy: kilka jagód, malinę, kawałek truskawki, kulkę arbuza, porzeczki, poziomki… Tak naprawdę sprawdzą się tu wszystkie sezonowe owoce, jakie lubimy. Foremkę z owocami uzupełnijmy wodą i ostrożnie włóżmy do zamrażalnika. Kiedy w ciągu dnia zrobi się gorąco, wystarczy do szklanek lub dzbanka wody wrzucić kilka owocowych kostek lodu – w ciągu paru chwil będziemy mieć gotowy pyszny, zimny napój, który dodatkowo będzie ciekawie wyglądał.

Tagi (4): , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.54/5 (10 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

w
w

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Domowa woda smakowa: