Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 7. Grill

Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

Karkówka to jedno z ulubionych mięs Polaków do spożywania podczas spotkań przy grillu. Zobacz, jak przyrządzić ją w pyszny i prosty sposób.

Karkówka nadaje się na grilla idealnie, a to dlatego, że jest mocno poprzerastana tłuszczem. Oznacza to, że podczas grillowania wraz z wytapiającym się tłuszczem rozluźniają się jej włókna. Wnikają w nie soki mięsne, a rezultatem jest soczysta, krucha i miękka potrawa. I choć nie jest to danie zbyt dietetyczne, podczas majówki, dla zachowania komfortu psychicznego, można pozwolić sobie na niewielkie odstępstwo od diety.


Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki

Składniki:

- 400 g schabu karkowego pokrojonego w 1 cm grubości steki,

- 1 łyżka przyprawy do karkówki np. Knorr,

- 100 ml Sosu Hellmanns Czosnkowego,

- 1 łyżka czarnego pieprzu (ziarna),

- 6 goździków,

- 2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą,

- 2 zielone ogórki,

- pęczek świeżej mięty,

- 2 łyżki oliwy.

Sposób przygotowania:

W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, Przyprawę do karkówki Knorr oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce.    Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew. W miedzyczasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Czosnkowym Hellmanns.

Smacznego!

 

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.87/5 (19 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

k

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki: