Karkówka nadaje się na grilla idealnie, a to dlatego, że jest mocno poprzerastana tłuszczem. Oznacza to, że podczas grillowania wraz z wytapiającym się tłuszczem rozluźniają się jej włókna. Wnikają w nie soki mięsne, a rezultatem jest soczysta, krucha i miękka potrawa. I choć nie jest to danie zbyt dietetyczne, podczas majówki, dla zachowania komfortu psychicznego, można pozwolić sobie na niewielkie odstępstwo od diety.
Karkówka z francuską musztardą i sosem tzatziki
Składniki:
- 400 g schabu karkowego pokrojonego w 1 cm grubości steki,
- 1 łyżka przyprawy do karkówki np. Knorr,
- 100 ml Sosu Hellmanns Czosnkowego,
- 1 łyżka czarnego pieprzu (ziarna),
- 6 goździków,
- 2 łyżki musztardy francuskiej z całą gorczycą,
- 2 zielone ogórki,
- pęczek świeżej mięty,
- 2 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
W moździerzu rozkrusz na grube kawałki czarny pieprz i goździki. W misce pomieszaj ze sobą oliwę, musztardę francuską, Przyprawę do karkówki Knorr oraz rozkruszone przyprawy. W powstałej marynacie zanurz mięso i odstaw je na co najmniej jedną godzinę w chłodne miejsce. Steki grilluj po koło 10 minut z każdej strony na średnio rozgrzanym grillu do momentu, aż będą miękkie i nie będzie z nich wypływała krew. W miedzyczasie przygotuj tzatziki. Obierz ogórki, usuń z nich gniazda nasienne, posiekaj miętę. Ogórki pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Wszystko razem połącz z Sosem Czosnkowym Hellmanns.
Smacznego!