W roli głównej: ciecierzyca

Karolina Romankiewicz

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 6. Przepisy na cały dzień

W roli głównej: ciecierzyca

Ciecierzyca powoli zdobywa w naszych kuchniach coraz większą popularność. Przedstawiamy trzy sposoby wykorzystania tej wyjątkowej rośliny: na śniadanie, obiad i kolację.

Do wszystkich przepisów możemy wykorzystać ciecierzycę suszoną (w torebce) lub z puszki. Jeśli decydujemy się na wersję suszoną, dzień wcześniej moczymy ją w wodzie i pozostawiamy tak na noc. Następnego dnia gotujemy ją z odrobiną soli, aż będzie miękka.
Jeśli wybieramy ciecierzycę z puszki, wystarczy ją odcedzić i opłukać – i od razu jest gotowa do użycia.

Śniadanie: pasztet z ciecierzycy

Jest świetną alternatywą dla mięsnych i sojowych pasztetów i pasuje do każdego rodzaju pieczywa.

Składniki:

  • puszka ciecierzycy lub 400g ciecierzycy suszonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciecierzycę w zależności od jej rodzaju.
2. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na jednolitą masę. Dodaj gotowaną wodę, by masa osiągnęła konsystencję pasty do smarowania i miksuj jeszcze przez kilkanaście sekund.
 


Obiad: kotlety z ciecierzycy

Kotlety można podawać z sałatką lub surówką, dla większych głodomorów – z ziemniakami albo ryżem, świetnie również sprawdzają się samodzielnie, np. z sosem czosnkowym lub tzatzikami.

Składniki:

  • 400g ciecierzycy (suszonej lub z puszki)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pietruszka
  • jajko
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku


Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciecierzycę w zależności od jej rodzaju.
2. Ciecierzycę zmiksuj w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj do niej odrobinę oliwy.
3. Do ciecierzycy dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę i jajko. Dopraw wszystko solą, pieprzem, papryką i dokładnie wymieszaj.
4. Uformuj z masy nieduże kotlety i smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron do zbrązowienia.

 


Kolacja: prażona ciecierzyca

Składniki:

  • ok. 400g ciecierzycy (z puszki lub suszonej)
  • oliwa z oliwek
  • sól zwykła i czosnkowa, czarny pieprz, tymianek


Sposób przygotowania:
1. Przygotuj ciecierzycę w zależności od jej rodzaju.
2. Gotową ciecierzycę dokładnie osusz na ręcznikach papierowych.
3. W misce wymieszaj oliwę z oliwek (3-4 łyżki) z przyprawami.
4. Dodaj do miski ciecierzycę i dokładnie wymieszaj.
5. Nagrzej piekarnik do 200°C. Przesyp ciecierzycę na blachę do pieczenia i praż w piekarniku przez 30-40 minut. Co jakiś czas poruszaj blachą, żeby ciecierzyca przyprażyła się z każdej strony.


Smacznego!

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.53/5 (12 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
W roli głównej: ciecierzyca: