Placek ze śliwkami

Marta Korzeniowska

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 4. Deser

Placek ze śliwkami

Gdy za oknem spadają liście, a w kuchni pojawiają się śliwki, nie pozostaje nam nic innego, jak… przygotować z nich przepyszny i zdrowy placek. Poznaj na niego przepis!

Pyszne śliwkowe ciasto (a obok niego ciepłe mleko z odrobiną miodu) beztrosko zajadane, gdy siedzimy pod miękkim kocem z wciągającą książką lub przy ulubionym serialu, to jedna z tych rzeczy, za które kochamy jesień. Jak szybko przygotować taki pyszny placek, zbytnio się nie trudząc? Poznajcie przepis.


Składniki:

ok. 20 śliwek,

3 szklanki mąki pszennej,

1 szklanka cukru,

¾ szklanki oleju,

5 jajek,

½ szklanki wody,

1 kostka masła lub margaryny do pieczenia,

bułka tarta,

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

kilka łyżeczek cukru wanilinowego,

cukier puder.


Sposób przygotowania:

1.    Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Następnie pokrój je na połowy i odstaw na chwilę.

2.   Wbij jajka do naczynia i utrzyj je z cukrem oraz cukrem waniliowym do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. (Możesz w tym celu użyć blendera).

3.   Do tak powstałej masy dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.

4.   Następnie do mieszanki dodaj wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj (lub zmiksuj w blenderze) – do uzyskania jednolitej masy).

5.    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

6.    Wysmaruj blachę do pieczenia masłem lub margaryną i obsyp ją bułką tartą.

7.    Wylej na blachę masę i ułóż na niej połówki śliwek.

8.   Całość piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni i piecz przez kolejne 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do wystygnięcia. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem. Gotowe!


Smacznego!
 

Tagi (7): , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.71/5 (40 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

p

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Placek ze śliwkami :