Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami

Pyszne śliwkowe ciasto (a obok niego ciepłe mleko z odrobiną miodu) beztrosko zajadane, gdy siedzimy pod miękkim kocem z wciągającą książką lub przy ulubionym serialu, to jedna z tych rzeczy, za które kochamy jesień. Jak szybko przygotować taki pyszny placek, zbytnio się nie trudząc? Poznajcie przepis. W tym artykule: Przepis na placek ze śliwkami Przepis

Pyszne śliwkowe ciasto (a obok niego ciepłe mleko z odrobiną miodu) beztrosko zajadane, gdy siedzimy pod miękkim kocem z wciągającą książką lub przy ulubionym serialu, to jedna z tych rzeczy, za które kochamy jesień. Jak szybko przygotować taki pyszny placek, zbytnio się nie trudząc? Poznajcie przepis.

Przepis na placek ze śliwkami

Składniki:

  • ok. 20 śliwek,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 5 jajek,
  • ½ szklanki wody,
  • 1 kostka masła lub margaryny do pieczenia,
  • bułka tarta,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka łyżeczek cukru wanilinowego,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

1. Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Następnie pokrój je na połowy i odstaw na chwilę.
2. Wbij jajka do naczynia i utrzyj je z cukrem oraz cukrem waniliowym do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. (Możesz w tym celu użyć blendera).
3. Do tak powstałej masy dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszaj.
4. Następnie do mieszanki dodaj wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj (lub zmiksuj w blenderze) – do uzyskania jednolitej masy).
5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
6. Wysmaruj blachę do pieczenia masłem lub margaryną i obsyp ją bułką tartą.
7. Wylej na blachę masę i ułóż na niej połówki śliwek.
8. Całość piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni i piecz przez kolejne 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do wystygnięcia. Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem. Gotowe!

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Ciasteczka Z Czekoladą: przepis dla łasuchów
Deser Z Gruszką: poznaj niecodzienne połączenie
Słodko-słony Deser: idealny na letniego grilla