Ciasto z dyni

Marta Korzeniowska

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 4. Deser

Ciasto z dyni

Gdy za oknem zaczynają pojawiać się czerwono-złote liście, to znak, że rozpoczął się sezon na dynię. Wykorzystaj to, by przygotować zdrowe i pyszne dyniowe ciasto.

Ciasto z dyni to prawdziwy rarytas w kuchni. Nie dość, że pyszne, to jeszcze zdrowe i proste w przygotowaniu, a przy odpowiedniej dekoracji, odpowiednie na niemal każdą okazję.


Składniki ciasta:

2 szklanki startej dyni,

2 szklanki mąki pszennej,

2 szklanki cukru (najlepiej brązowego),

3 duże jajka, 

2 łyżeczki cynamonu,

½  łyżeczki sody oczyszczonej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

kilka posiekanych migdałów.


Składniki potrzebne do wyłożenia formy:

1 kostka margaryny do pieczenia,

bułka tarta.


Składniki potrzebne do posypki:

cukier puder albo waniliowy serek homogenizowany


Sposób przygotowania:

1.    Wsyp do naczynia cukier, dodaj do niego jajka i ubijaj do uzyskania jednolitej masy.

2.    Do tak powstałej masy dodawaj po kolei dalsze składniki ciasta, cały czas mieszając, pamiętaj jednak, aby dynię dodać na sam koniec.

3.    Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę.

4.    Formę do ciasta wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą.

5.    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

6.    Ciasto piecz przez ok. 45 minut.

7.    Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozwól mu wystygnąć.

8.    Posyp ciasto cukrem pudrem lub nałóż na nie łyżeczką serek waniliowy.


Smacznego!
 

Tagi (8): , , , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 2.5/5 (5 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

c

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Ciasto z dyni: