Ciasto z dyni

Ciasto z dyni

Ciasto z dyni to prawdziwy rarytas w kuchni. Nie dość, że pyszne, to jeszcze zdrowe i proste w przygotowaniu, a przy odpowiedniej dekoracji, odpowiednie na niemal każdą okazję.

Jak przygotować ciasto z dyni?

Składniki ciasta:

  • 2 szklanki startej dyni,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki cukru (najlepiej brązowego),
  • 3 duże jajka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka posiekanych migdałów.

Składniki potrzebne do wyłożenia formy:

  • 1 kostka margaryny do pieczenia,
  • bułka tarta.

Składniki potrzebne do posypki:

  • cukier puder albo waniliowy serek homogenizowany

Sposób przygotowania:

1. Wsyp do naczynia cukier, dodaj do niego jajka i ubijaj do uzyskania jednolitej masy.

2. Do tak powstałej masy dodawaj po kolei dalsze składniki ciasta, cały czas mieszając, pamiętaj jednak, aby dynię dodać na sam koniec.

3. Całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę.

4. Formę do ciasta wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą.

5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

6. Ciasto piecz przez ok. 45 minut.

7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozwól mu wystygnąć.

8. Posyp ciasto cukrem pudrem lub nałóż na nie łyżeczką serek waniliowy.

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Słodko-słony Deser: idealny na letniego grilla
Irish Coffee: jak przygotować?
Placek Ze śliwkami: proste w wykonaniu i pyszne w smaku
Nutella: przepisy na słodkie przekąski
Ciasteczka Otrębowe: pyszne ciastki bez mąki