Na temat „Irish coffee”, czyli jednego z najpopularniejszych deserów kawowych na świecie, który jest zresztą jedną z wizytówek Irlandii, narosło wiele legend. Traktują one zarówno na temat historii jej powstania, jak i samego sposobu przyrządzania.
Irish coffee na chłodne wieczory
Według najbardziej prawdopodobnej opowieści, kawę po irlandzku wymyślił, przez przypadek, w latach 40 ubiegłego stulecia właściciel pewnej jadłodajni – Joe Sheridan, do którego przyprowadzono zmęczonych i zmarzniętych pasażerów zawróconego do Irlandii, z powodu załamania pogody, samolotu.
Irish coffee, jak najbardziej spełniło swoje zadanie, stawiając zmęczonych pasażerów na nogi i przy okazji – wspaniale smakując. Spełnia je również i dziś, szczególnie w chłodne wieczory, działa bowiem rozgrzewająco – zarówno dzięki temu, że podaje się je w podgrzanych naczyniach, jak i dzięki zawartości irlandzkiego whisky.
Jak przygotować kawę po irlandzku?
Składniki i potrzebne akcesoria (1 porcja):
- filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
- 25 – 30 ml irlandzkiej whisky,
- 1 – 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 3 – 4 łyżki bitej śmietany,
- wysoka szklanka z uchem lub duży kieliszek do wina.
Sposób przygotowania:
Istnieje kilka metod przyrządzania irlandzkiej kawy. My prezentujemy Wam nasz ulubiony:
- Do szklanki wlej świeżo zaparzoną czarną kawę.
- Dolej do niej odmierzoną ilość whisky.
- Dodaj 1 – 2 łyżeczki brązowego cukru.
- Polej całość bitą śmietaną.
Gotowe! Teraz możesz rozkoszować się pysznym smakiem nietuzinkowej kawy. 😉
(Według niektórych amatorów Irish coffee, ważne jest, aby jej poszczególne warstwy się ze sobą nie mieszały, z kolei inni, celowo je łączą. Jak widać, wszystko zależy od upodobań.)