Irish coffee, czyli kawa po irlandzku

Irish coffee, czyli kawa po irlandzku

Na temat „Irish coffee”, czyli jednego z najpopularniejszych deserów kawowych na świecie, który jest zresztą jedną z wizytówek Irlandii, narosło wiele legend. Traktują one zarówno na temat historii jej powstania, jak i samego sposobu przyrządzania.

Irish coffee na chłodne wieczory

Według najbardziej prawdopodobnej opowieści, kawę po irlandzku wymyślił, przez przypadek, w latach 40 ubiegłego stulecia właściciel pewnej jadłodajni – Joe Sheridan, do którego przyprowadzono zmęczonych i zmarzniętych pasażerów zawróconego do Irlandii, z powodu załamania pogody, samolotu.

Irish coffee, jak najbardziej spełniło swoje zadanie, stawiając zmęczonych pasażerów na nogi i przy okazji – wspaniale smakując. Spełnia je również i dziś, szczególnie w chłodne wieczory, działa bowiem rozgrzewająco – zarówno dzięki temu, że podaje się je w podgrzanych naczyniach, jak i dzięki zawartości irlandzkiego whisky.

Jak przygotować kawę po irlandzku?

Składniki i potrzebne akcesoria (1 porcja):

  • filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
  • 25 – 30 ml irlandzkiej whisky,
  • 1 – 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 3 – 4 łyżki bitej śmietany,
  • wysoka szklanka z uchem lub duży kieliszek do wina.

Sposób przygotowania:
Istnieje kilka metod przyrządzania irlandzkiej kawy. My prezentujemy Wam nasz ulubiony:

  • Do szklanki wlej świeżo zaparzoną czarną kawę.
  • Dolej do niej odmierzoną ilość whisky.
  • Dodaj 1 – 2 łyżeczki brązowego cukru.
  • Polej całość bitą śmietaną.

Gotowe! Teraz możesz rozkoszować się pysznym smakiem nietuzinkowej kawy. 😉

(Według niektórych amatorów Irish coffee, ważne jest, aby jej poszczególne warstwy się ze sobą nie mieszały, z kolei inni, celowo je łączą. Jak widać, wszystko zależy od upodobań.)

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Naleśniki Z Bananami: słodki przepis
Syropy Owocowe: jeden produkt dający wiele możliwosći
Deser Z Gruszką: poznaj niecodzienne połączenie
Wielkanocne Ciasta: poznaj nasze przepisy
Słodko-słony Deser: idealny na letniego grilla