Wielkanocne mazurki i babki… na kawowo!

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 4. Deser

Wielkanocne mazurki i babki… na kawowo!

Święta Wielkanocne tuż, tuż… A co za tym idzie, lista ważnych rzeczy do zrobienia wciąż się wydłuża. Na samym jej szczycie oczywiście świąteczne wypieki, wśród których nie może zabraknąć bab i mazurków.

W natłoku przedświątecznych przygotowań każda chwila jest cenna. Warto, więc zgromadzić przepisy na świąteczne przysmaki nieco wcześniej. A może w tym roku pora odrobinę urozmaicić tradycyjne wypieki dodając do nich… kawę?

Dodatek kawy doskonale wydobywa smak pysznych ciast, nadaje im fantastycznego aromatu, a zapach wynikający z połączenia pieczonego ciasta i kawowych nut, rozchodzący się w całym domu będzie wspaniałym uzupełnieniem świątecznej atmosfery. Wyjątkowy smak kawowych ciast ozdabiających świąteczny stół na pewno docenią wszyscy goście (polecamy: Kawowe Porady).

Zacznijmy od pysznych wielkanocnych bab, bez których po prostu nie mogą się odbyć żadne święta. Oto przepisy:


Babka marmurkowa z kawą

Składniki:

  •     25 dag masła
  •     5 jajek
  •     szklanka mąki pszennej
  •     szklanka mąki ziemniaczanej
  •     3/4 szklanki cukru
  •     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy do ciast
  •     2 łyżki kawy rozpuszczalnej


Obydwie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie ucierając. Dodajemy przesiane z proszkiem mąki i delikatnie (najlepiej przy użyciu szpatułki) mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy skórkę cytrynową lub aromat i krótko miksujemy. Do drugiej rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody ostudzoną kawę i również miksujemy.

Przygotowujemy formę: dokładnie smarujemy odrobiną masła i oprószamy niewielką ilością mąki pszennej. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto cytrynowe, a na nie wykładamy kawowe. Całość delikatnie mieszamy zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara. Możemy użyć do tego celu widelca lub patyczka do szaszłyków. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudzoną babkę możemy dowolnie udekorować i gotowe!

Nasza rada: przed rozbiciem jajek zalewamy je na kilka sekund wrzątkiem.



Aromatyczna babka kawowa

Składniki:

Ciasto:

  •     15 dag masła
  •     15 dag cukru
  •     4 jajka
  •     3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  •     szczypta soli
  •     starta skórka pomarańczy
  •     1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     300 g mąki
  •     100 g czekolady (najlepiej kawowej)


Do dekoracji:

  •     100 g dżemu brzoskwiniowego
  •     200 g polewy czekoladowej


Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. W kubku łączymy żółtka z kawą, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia kawy. Masło ucieramy wraz z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo żółtka z kawą i skórkę pomarańczową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą. Osobno ubijamy pianę z białek z pozostałą częścią cukru i dodajemy do ciasta.

Przygotowujemy formę o średnicy ok. 22 cm: smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut. Po upieczeniu wyjmujmy z piekarnika i studzimy (najpierw przez 10 minut nie wyjmując z formy).

Dżem przecieramy przez sitko i podgrzewamy. Ciepłym dżemem smarujemy upieczoną babkę i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie polewamy czekoladową polewą i dowolnie ozdabiamy (np. pistacjami lub drażami kawowymi). Babka nie tylko doskonale smakuje, ale także pięknie prezentuje się na świątecznym stole.



A teraz pora na:

Kawowo-malinowy mazurek

Składniki:

Kruchy spód:

  •     250 mąki pszennej
  •     15 dag zimnego masła
  •     50 g cukru pudru
  •     1 żółtko
  •     2 łyżki zimnej wody


Mus kawowy:

  •     150 ml śmietany 36%
  •     200 g białej czekolady
  •     2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  •     2 płaskie łyżki masła
  •     500 g gęstej konfitury malinowej


Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Na tarce o grubych oczkach ścieramy masło i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy żółtko, wodę i zagniatamy ciasto. Gładkie i miękkie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na formę do tarty o średnicy około 25 cm – wcześniej wysypujemy ją mąką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po tym czasie pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto schładzamy.

W rondelku gotujemy konfiturę przez 7 minut. Jeszcze ciepłą wylewamy na ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę wraz z masłem rozpuszczamy na małym ogniu (nie może się zagotować). Do gorącej masy dodajemy kawę i czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się składników. Jeszcze gorącą wylewamy na przestudzoną konfiturę. Mazurek studzimy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Dowolnie dekorujemy i ponownie wkładamy do lodówki tym razem na całą noc.

 

A R T Y K U Ł  S P O N S O R O W A N Y

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.91/5 (19 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Wielkanocne mazurki i babki… na kawowo!: