W natłoku przedświątecznych przygotowań każda chwila jest cenna. Warto, więc zgromadzić przepisy na świąteczne przysmaki nieco wcześniej. A może w tym roku pora odrobinę urozmaicić tradycyjne wypieki dodając do nich… kawę?
Kawa do ciasta? Czy w cieście?
Dodatek kawy doskonale wydobywa smak pysznych ciast, nadaje im fantastycznego aromatu, a zapach wynikający z połączenia pieczonego ciasta i kawowych nut, rozchodzący się w całym domu będzie wspaniałym uzupełnieniem świątecznej atmosfery. Wyjątkowy smak kawowych ciast ozdabiających świąteczny stół na pewno docenią wszyscy goście (polecamy: Kawowe Porady).
Zacznijmy od pysznych wielkanocnych bab, bez których po prostu nie mogą się odbyć żadne święta. Oto przepisy.
Babka marmurkowa z kawą
Składniki:
- 25 dag masła
- 5 jajek
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy do ciast
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Obydwie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie ucierając. Dodajemy przesiane z proszkiem mąki i delikatnie (najlepiej przy użyciu szpatułki) mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy skórkę cytrynową lub aromat i krótko miksujemy. Do drugiej rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody ostudzoną kawę i również miksujemy.
Przygotowujemy formę: dokładnie smarujemy odrobiną masła i oprószamy niewielką ilością mąki pszennej. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto cytrynowe, a na nie wykładamy kawowe. Całość delikatnie mieszamy zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara. Możemy użyć do tego celu widelca lub patyczka do szaszłyków. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudzoną babkę możemy dowolnie udekorować i gotowe!
Nasza rada: przed rozbiciem jajek zalewamy je na kilka sekund wrzątkiem.
Aromatyczna babka kawowa
Składniki:
Ciasto:
- 15 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- starta skórka pomarańczy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- 100 g czekolady (najlepiej kawowej)
Do dekoracji:
- 100 g dżemu brzoskwiniowego
- 200 g polewy czekoladowej
Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. W kubku łączymy żółtka z kawą, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia kawy. Masło ucieramy wraz z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo żółtka z kawą i skórkę pomarańczową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą. Osobno ubijamy pianę z białek z pozostałą częścią cukru i dodajemy do ciasta.
Przygotowujemy formę o średnicy ok. 22 cm: smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut. Po upieczeniu wyjmujmy z piekarnika i studzimy (najpierw przez 10 minut nie wyjmując z formy).
Dżem przecieramy przez sitko i podgrzewamy. Ciepłym dżemem smarujemy upieczoną babkę i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie polewamy czekoladową polewą i dowolnie ozdabiamy (np. pistacjami lub drażami kawowymi). Babka nie tylko doskonale smakuje, ale także pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
A teraz pora na…
Kawowo-malinowy mazurek
Składniki:
Kruchy spód:
- 250 mąki pszennej
- 15 dag zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Mus kawowy:
- 150 ml śmietany 36%
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 płaskie łyżki masła
- 500 g gęstej konfitury malinowej
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Na tarce o grubych oczkach ścieramy masło i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy żółtko, wodę i zagniatamy ciasto. Gładkie i miękkie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na formę do tarty o średnicy około 25 cm – wcześniej wysypujemy ją mąką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po tym czasie pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto schładzamy.
W rondelku gotujemy konfiturę przez 7 minut. Jeszcze ciepłą wylewamy na ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę wraz z masłem rozpuszczamy na małym ogniu (nie może się zagotować). Do gorącej masy dodajemy kawę i czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się składników. Jeszcze gorącą wylewamy na przestudzoną konfiturę. Mazurek studzimy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Dowolnie dekorujemy i ponownie wkładamy do lodówki tym razem na całą noc.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY