Wielkanocne mazurki i babki… na kawowo!

Wielkanocne mazurki i babki… na kawowo!

W natłoku przedświątecznych przygotowań każda chwila jest cenna. Warto, więc zgromadzić przepisy na świąteczne przysmaki nieco wcześniej. A może w tym roku pora odrobinę urozmaicić tradycyjne wypieki dodając do nich… kawę?

Kawa do ciasta? Czy w cieście?

Dodatek kawy doskonale wydobywa smak pysznych ciast, nadaje im fantastycznego aromatu, a zapach wynikający z połączenia pieczonego ciasta i kawowych nut, rozchodzący się w całym domu będzie wspaniałym uzupełnieniem świątecznej atmosfery. Wyjątkowy smak kawowych ciast ozdabiających świąteczny stół na pewno docenią wszyscy goście (polecamy: Kawowe Porady).

Zacznijmy od pysznych wielkanocnych bab, bez których po prostu nie mogą się odbyć żadne święta. Oto przepisy.

Babka marmurkowa z kawą

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy do ciast
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Obydwie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, dokładnie ucierając. Dodajemy przesiane z proszkiem mąki i delikatnie (najlepiej przy użyciu szpatułki) mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy skórkę cytrynową lub aromat i krótko miksujemy. Do drugiej rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody ostudzoną kawę i również miksujemy.

Przygotowujemy formę: dokładnie smarujemy odrobiną masła i oprószamy niewielką ilością mąki pszennej. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto cytrynowe, a na nie wykładamy kawowe. Całość delikatnie mieszamy zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara. Możemy użyć do tego celu widelca lub patyczka do szaszłyków. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C. Ostudzoną babkę możemy dowolnie udekorować i gotowe!

Nasza rada: przed rozbiciem jajek zalewamy je na kilka sekund wrzątkiem.

Aromatyczna babka kawowa

Składniki:

Ciasto:

  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • starta skórka pomarańczy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki
  • 100 g czekolady (najlepiej kawowej)

Do dekoracji:

  • 100 g dżemu brzoskwiniowego
  • 200 g polewy czekoladowej

Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. W kubku łączymy żółtka z kawą, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia kawy. Masło ucieramy wraz z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo żółtka z kawą i skórkę pomarańczową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą. Osobno ubijamy pianę z białek z pozostałą częścią cukru i dodajemy do ciasta.

Przygotowujemy formę o średnicy ok. 22 cm: smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut. Po upieczeniu wyjmujmy z piekarnika i studzimy (najpierw przez 10 minut nie wyjmując z formy).

Dżem przecieramy przez sitko i podgrzewamy. Ciepłym dżemem smarujemy upieczoną babkę i pozostawiamy do zastygnięcia. Następnie polewamy czekoladową polewą i dowolnie ozdabiamy (np. pistacjami lub drażami kawowymi). Babka nie tylko doskonale smakuje, ale także pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

A teraz pora na…

Kawowo-malinowy mazurek

Składniki:

Kruchy spód:

  • 250 mąki pszennej
  • 15 dag zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Mus kawowy:

  • 150 ml śmietany 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 500 g gęstej konfitury malinowej

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Na tarce o grubych oczkach ścieramy masło i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy żółtko, wodę i zagniatamy ciasto. Gładkie i miękkie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na formę do tarty o średnicy około 25 cm – wcześniej wysypujemy ją mąką. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po tym czasie pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto schładzamy.

W rondelku gotujemy konfiturę przez 7 minut. Jeszcze ciepłą wylewamy na ciasto i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę wraz z masłem rozpuszczamy na małym ogniu (nie może się zagotować). Do gorącej masy dodajemy kawę i czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się składników. Jeszcze gorącą wylewamy na przestudzoną konfiturę. Mazurek studzimy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Dowolnie dekorujemy i ponownie wkładamy do lodówki tym razem na całą noc.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Ciasteczka Z Czekoladą: przepis dla łasuchów
Słodko-słony Deser: idealny na letniego grilla
Truskawki: co można z nich przygotować?
Irish Coffee: jak przygotować?
Nutella: przepisy na słodkie przekąski