Czy mamy tu fanów pieczarek? Jeśli tak, to ten przepis to idealna opcja dla nich. Poznajcie pyszną zupę pieczarkową.
W tym artykule:
Przepis na zupę pieczarkową
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 pęczek włoszczyzny
- ½ cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka słodkiej śmietanki
- 2 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- natka z pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Obierz włoszczyznę, dokładnie opłucz, pokrój na kawałki i włóż do garnka. Zalej 6 szklankami lekko osolonej wody i dodaj przyprawy. Gotuj aż warzywa zmiękną.
2. Opłucz i oczyść pieczarki, a następnie pokrój je na drobne kawałki.
3. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
4. W rondelku rozpuść masło, oprósz mąką i zasmaż. Dolej wywar (bez warzyw) i wymieszaj.
5. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dołóż pieczarki i smaż przez kilka minut.
6. Do rondelka z zasmażką i wywarem wrzuć pieczarki i warzywa. Wlej śmietankę, zagotuj i posyp natką.