Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Czy mamy tu fanów pieczarek? Jeśli tak, to ten przepis to idealna opcja dla nich. Poznajcie pyszną zupę pieczarkową.

Przepis na zupę pieczarkową

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • natka z pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Obierz włoszczyznę, dokładnie opłucz, pokrój na kawałki i włóż do garnka. Zalej 6 szklankami lekko osolonej wody i dodaj przyprawy. Gotuj aż warzywa zmiękną.
2. Opłucz i oczyść pieczarki, a następnie pokrój je na drobne kawałki.
3. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
4. W rondelku rozpuść masło, oprósz mąką i zasmaż. Dolej wywar (bez warzyw) i wymieszaj.
5. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do zeszklenia. Dołóż pieczarki i smaż przez kilka minut.
6. Do rondelka z zasmażką i wywarem wrzuć pieczarki i warzywa. Wlej śmietankę, zagotuj i posyp natką.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Makaron Z Gulaszem: idealny przepis na jesienny obiad
Kalafior Z Sosem: przepis na obiad
Pikantne Skrzydełka: obiad na ostro
Spaghetti: w trzech odsłonach
Lunch W Pracy: 3 pomysły