Wśród zdrowych zapiekanek króluje zapiekanka z kaszy gryczanej. Sprawdź przepis. Wszystkie etapy przygotowania opisujemy poniżej.
Zapiekanka z kaszy gryczanej – jak przygotować?
Składniki na 2 porcje:
- 100 g kaszy gryczanej
- 250 g mięsa z piersi kurczaka
- 80 g białego sera
- 2 łyżki śmietany lub serka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oleju z pestek winogron
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól morska
- pieprz
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w solonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do miski. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy go pieprzem i solą, można też go delikatnie posypać ulubionymi przyprawami.
Mocno rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, obsmażamy kurczaka ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojone w grube plasterki pieczarki (jeśli są malutkie to można je pokroić na ćwiartki). Po kolejnych dwóch minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy przez 2-3 minuty. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, mieszamy, wyłączamy gaz i odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski z kaszą dodajemy zawartość patelni, resztę oleju z pestek winogron, dodajemy pokruszony biały ser, śmietanę, porwane gałązki tymianku. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Można dodatkowo posypać odrobiną parmezanu. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez około 20 minut.