Faszerowane ziemniaki

Celina Filip

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Faszerowane ziemniaki

Kolejny dowód na to, że ziemniaki wcale nie są nudne!

Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków
  • 60 g masła
  • 250 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki posiekanych ziół (np. tymianek, natka z pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

    
Sposób przygotowania:
1. Opłucz ziemniaki i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie.
2. Po osuszeniu i wystygnięciu ziemniaków odetnij z jednej strony wierzch każdego z nich. Łyżeczką wydrąż większość ziemniaka i posmaruj środek masłem.
3. Odcięte części ziemniaka obierz, wrzuć do miski razem z wydrążonymi ziemniakami i zmiksuj na puree.
4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy się zeszkli, dodaj pokruszony ser pleśniowy, wymieszaj, dodaj posiekane zioła i puree. Zamieszaj wszystko i poduś przez kilka minut.
5. Wyciśnij czosnek i razem z przyprawami dodaj do masy serowo-ziemniaczanej. Wymieszaj dokładnie.
6. Napełnij wydrążone ziemniaki farszem i rozłóż na natłuszczonej blasze.
7. Piecz w piekarniku przez ok. pół godziny w temperaturze 170°C.
 

Tagi (3): , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.47/5 (22 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Faszerowane ziemniaki: