Starożytne szparagi z kurczakiem i makaronem

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Starożytne szparagi z kurczakiem i makaronem

Dowiedz się, jak przygotować pyszną potrawę z dodatkiem zdrowych szparagów - tak chętnie używanych w kuchni już od czasów starożytnych!

Cesarz Oktawian August mawiał: "Zrób to zanim ugotują się szparagi", co oznaczało, aby zrobić coś jak najszybciej. Historia szparagów sięga starożytności, a ich wizerunek obecny jest na sarkofagach nawet sprzed 5 tysięcy lat. Pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo doskonale komponuje się z wieloma daniami. W połączeniu z podsmażonym kurczakiem i makaronem stanowi doskonałą propozycję na pożywny posiłek, który nie wymaga zbyt dużych nakładów pracy i czasu.


Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki – 250 g,
  • Pierś kurczaka – 500 g,
  • Zielone szparagi – 1 pęczek,
  • Pomidorki koktajlowe – 10 szt.,
  • Świeży tymianek,
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka,
  • Oliwa – 2 łyżki,
  • Sól, pieprz.


Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów pozbywamy się końcówek poprzez odłamanie. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na koniec wykładamy na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość dekorujemy pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawiamy.


Smacznego!

 

Tagi (6): , , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 1.6/5 (49 ocen)

Podobne artykuły

Pytania i odpowiedzi

p

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Starożytne szparagi z kurczakiem i makaronem: