Cesarz Oktawian August mawiał: „Zrób to zanim ugotują się szparagi„, co oznaczało, aby zrobić coś jak najszybciej. Historia szparagów sięga starożytności, a ich wizerunek obecny jest na sarkofagach nawet sprzed 5 tysięcy lat. Pyszne, zdrowe i lekkostrawne warzywo doskonale komponuje się z wieloma daniami. W połączeniu z podsmażonym kurczakiem i makaronem stanowi doskonałą propozycję na pożywny posiłek, który nie wymaga zbyt dużych nakładów pracy i czasu.
Starożytne szparagi
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki – 250 g,
- Pierś kurczaka – 500 g,
- Zielone szparagi – 1 pęczek,
- Pomidorki koktajlowe – 10 szt.,
- Świeży tymianek,
- Papryka słodka – 1 łyżeczka,
- Oliwa – 2 łyżki,
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy do smaku i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Po umyciu szparagów pozbywamy się końcówek poprzez odłamanie. Podczas gotowania szparagów pamiętajmy, że miękną od głowy, dlatego ustawiamy je w wysokim garnku, luźno związane, tak aby główki wystawały ponad poziom wody i gotujemy 2-3 minuty. Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na koniec wykładamy na talerz makaron, podsmażonego kurczaka oraz ugotowane szparagi. Całość dekorujemy pomidorkami, świeżym tymiankiem i doprawiamy.
Smacznego!