Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Redaktorzy Zewnętrzni

  Autor:
Opublikowane w Kuchnia / 2. Obiad

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Poznaj przepis na włoskie danie, którym zchwycisz najbliższych!

Spaghetti z pulpecikami to jedna z typowo włoskich potraw. Danie to charakteryzuje się przede wszystkim delikatnym, puszystym sosem. Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy uroczyste kolacje w gronie najbliższych.


Składniki:
Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
Listki bazylii

Pulpety:
Mięso mielone wołowe/wieprzowe – 400 g
Parmezan – ok. 2 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Jajko – 2 szt.
Bułka tarta – 3 łyżki
Oregano, sól, pieprz


Sos:
Cebula – 1 szt.
Czosnek – 3 ząbki
Oliwa – 1 łyżka
Przecier pomidorowy – 700 g
Cukier – szczypta
Oregano, sól, pieprz
Mleko – 100 ml

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.

2. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

3. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.

4. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut.

5. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.

6. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.


Smacznego!

Tagi (5): , , , ,
Oceń artykuł
Słaby  
Dobry
Ocena: 3.16/5 (6 ocen)

Podobne artykuły

Komentarze


Podaj trzecią, czwartą i siódmą literę z nazwy naszego serwisu:*
* Pola wymagane.


Komentowany artykuł:
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym: