Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

Idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju okazje takie jak urodziny, imieniny czy uroczyste kolacje w gronie najbliższych. Poznaj przepis na włoskie danie, którym zachwycisz najbliższych!

Przepis na spaghetti z pulpecikami

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
  • Listki bazylii

PULPETY:

  • Mięso mielone wołowe/wieprzowe – 400 g
  • Parmezan – ok. 2 łyżki
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Jajko – 2 szt.
  • Bułka tarta – 3 łyżki
  • Oregano, sól, pieprz

SOS:

  • Cebula – 1 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Oliwa – 1 łyżka
  • Przecier pomidorowy – 700 g
  • Cukier – szczypta
  • Oregano, sól, pieprz
  • Mleko – 100 ml

Sposób wykonania:

1. Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.

2. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

3. Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.

4. Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut.

5. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.

6. Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.

Smacznego!

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE