Żywność bio i eko – czy jest warta swojej ceny?

Żywność bio i eko – czy jest warta swojej ceny?

 Są osobno pakowane, opatrzone symbolem zielonego listka i droższe niż „zwykłe” produkty. Żywność eko ma jednak coraz więcej zwolenników, którzy kupują ją z przekonaniem, że zyska na tym ich zdrowie, a także środowisko. Pod tym względem ufamy żywności ekologicznej, zwanej również bio lub organiczną. Pojęcia te są równoważne i producenci oraz dostawcy używają ich zamiennie. Stoją za to w niejakiej opozycji do pojęcia „żywność konwencjonalna”.

Bio, eko czy organic?

Żywność ekologiczna to produkty pochodzące z upraw i hodowli ekologicznych – poddawanych ścisłej kontroli i spełniających wyśrubowane wymogi w zakresie dbałości o środowisko naturalne. Produkty spożywcze mogą być sprzedawane pod tym szyldem pod warunkiem otrzymania właściwego certyfikatu. Jako ekologiczne można uprawiać i hodować rośliny, zwierzynę, ryby i inne organizmy morskie. Do grupy produktów organicznych mogą należeć również wodorosty, rośliny dziko rosnące oraz produkty przetworzone.

Żywność ekologiczna, czyli jaka?

Produkcja żywności ekologicznej musi odbywać się z poszanowaniem i troską o środowisko naturalne. Prawo zabrania więc stosowania w niej pestycydów, pewnych środków ochrony roślin czy syntetycznych nawozów. Zwierzętom hodowlanym w hodowlach ekologicznych należy zapewnić dobrostan. Oznacza to, że rolnik czy hodowca ekologiczny nie może stosować metod i środków wykorzystywanych przez rolnictwo konwencjonalne. Dzieje się to kosztem obfitości plonów i zarobków, ale z troską o naturę. Prozdrowotne właściwości żywności organicznej od strony formalnej są kwestią drugorzędną.

Choć na pewno nie dla konsumentów-zwolenników eko-żywności, dla których istotną motywacją są walory odżywcze i bezpieczeństwo wybieranych produktów. Na szczęście te pokrywają się z wyobrażeniami. Żywność ekologiczna jest nietoksyczna, nie zawiera bowiem resztek pestycydów, antybiotyków czy metali ciężkich. Jak pokazują badania, zawiera z kolei więcej witamin (głównie witaminy C i witamin z grupy B), minerałów i węglowodanów. Wyższą wartość ma także pochodzące z niej białko. Wyższe jest także stężenie prozdrowotnych kwasów tłuszczowych, np. omega-3.

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Ksylitol I Erytrytol: które słodziwo lepsze w diecie sportowca?
Potrawy Na Wigilię: nie tylko karp
Brokuł: właściwości i wartości odżywcze
Zdrowe Jelita: co jeść aby żyć zdrowo?
Gotowanie Na Parze: prosta i zdrowa technika
Kasza Pęczak: właściwości i zastosowanie