Zyskaj zdrowie i urodę dzięki… octowi jabłkowemu!

Zyskaj zdrowie i urodę dzięki… octowi jabłkowemu!

Zdrowotne właściwości tej specyficznej cieczy zauważono już w starożytności. Zażywał go już bowiem grecki lekarz, prekursor wiedzy medycznej – Hipokrates. Ocet popularny był także w Rzymie, gdzie posilały się nim siły zbrojne w okresach republiki i cesarstwa. Czym jest właściwie ten znany od wieków specyfik i dlaczego po upływie wieków dalej go stosujemy?

Pochodzenie octu jabłkowego

Ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego, który otrzymujemy w wyniku fermentacji alkoholu, który charakteryzuje się kwaśnym smakiem i ostrym zapachem, a możemy go otrzymywać z wielu produktów – dlatego wyróżnia się kilka jego odmian. Jak wskazuje nazwa, ocet jabłkowy otrzymuje się z jabłek.

Cenny skład

Ocet jabłkowy traktowany jest jako lekarstwo na wiele chorób, a także jako środek stosowany w ich profilaktyce. Wszystko dzięki cennym ingredientom. W occie tym znajdziemy np. pomocną w redukcji „złego” cholesterolu i usprawniającą perystaltykę jelit pektynę. Oprócz niej, ocet jabłkowy obfituje w wiele innych, ważnych dla organizmu składników: m.in. w regulujący pracę serca potas, niezbędny do funkcjonowania komórek fosfor, czy budulec kości – wapń. Cenna w occie jest także zawartość witaminy E, która to witamina, dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym, nazywana jest „źródłem młodości”.

Zdrowotne działanie

Wspomniany powyżej skład tej specyficznej cieczy w znaczący sposób przekłada się na korzyści zdrowotne – zarówno te „wewnętrzne”, jak i „zewnętrzne”. Picie (w niewielkich ilościach!) rozcieńczonego w wodzie octu jabłkowego pomaga bowiem w leczeniu wielu często doskwierających nam dolegliwości, a nawet chorób, np. artretyzmu.

Jakby tego było mało, ocet można nakładać też na skórę. Taka „kosmetyczna” kuracja octem, pomoże nam w zachowaniu urody i młodego wyglądu, pomagając np. pozbyć się z twarzy krost. Ocet jabłkowy jako swoisty „tonik” do twarzy poleca sama Scarlett Johansson. Aktorka w wywiadach przyznaje, że za jej urodą stoi odpowiednia pielęgnacja naturalnymi produktami, w tym m. in. właśnie octem jabłkowym.

Podsumowując, ocet jabłkowy pomoże nam:

  • poprawić samopoczucie,
  • zmniejszyć napięcie, nerwowość,
  • zahamować nadmierny apetyt i, dzięki temu, zgubić zbędne kilogramy,
  • pozbyć się problemów z nadmiernym odczuwaniem zimna,
  • poprawić pamięć,
  • zwiększyć odporność na przeziębienia,
  • poprawić wygląd skóry,
  • pobudzić produkcję czerwonych krwinek (dlatego jest szczególnie polecany anemikom),
  • przyśpieszyć proces gojenia się ran,
  • wyleczyć stany zapalne (szczególnie górnych dróg oddechowych),
  • korzystnie wpłynąć na poprawę stanu i wyglądu włosów (zapobiegnie ich wypadaniu),
  • pozbyć się brzydkiego zapachu z ust (dzięki płukaniu jamy ustnej mieszanką octu i wody).

Spożywanie octu

Najprostszym sposobem na spożywanie octu jabłkowego, jest dodawanie go, jako zdrowej przyprawy, do potraw. Można też przyjmować go w formie „napoju”, pamiętając jednak, o tym, aby go nie „przedawkować”, gdyż nie wyjdzie nam to na zdrowie. Z ilością substancji odżywczych w organizmie można bowiem przesadzić. Aby ocet działał na nasze zdrowie korzystnie, wystarczającą dawką będą 1-2 łyżeczki rozcieńczone w szklance przegotowanej wody. Taki roztwór należy spożywać przed posiłkami.

Wybierając w sklepie ocet jabłkowy, zwracajmy uwagę na wygląd samej cieczy. Ważne, aby wybierać te produkty, które posiadają naturalny osad – oznacza to, że nie zostały poddane destylacji, podczas której ocet traci wiele cennych właściwości.

Uwaga!
Pomimo wszystkich pozytywnych dla organizmu przymiotów, ocet jabłkowy nie jest polecany osobom z problemami żołądkowymi, szczególnie wrzodami oraz refluksem, dlatego, przed zastosowaniem kuracji octowej, najlepiej skontaktować się z lekarzem, który oceni, czy jest ona dla naszego organizmu odpowiednia.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Głodówka: oczyść swój organizm bezpiecznie
Pierzga Pszczela: właściwości i zastosowanie
Rodzaje Cukrów: czy można wybrać najlepszy?
Owsianka: co do niej dodać?
Potrawy Na Wigilię: nie tylko karp
Czereśnie: właściwości