Zupy wegańskie

Zupy wegańskie

W tradycyjnej polskiej kuchni zupy gotuje się zwykle na kawałku mięsa. Ale żeby przygotować pomidorową, krupnik, barszcz czerwony czy jarzynową, wcale nie trzeba obarczać sumienia śmiercią zwierząt. Wegańskie wersje tych zup również mają głęboki, wyrazisty smak.

Zupy wegańskie – zalety

Trudno zaprzeczyć, że mięso nadaje zupom wyrazisty smak. Ale można je z powodzeniem zastąpić niektórymi warzywami oraz przyprawami, a efekt będzie ten sam, jeśli nie lepszy. Zupy wegańskie są idealnym posiłkiem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Robi się je szybko i mogą wystarczyć na kilka dni. To zdrowa i mało angażująca opcja dla wszystkich wegan i nie tylko. Jeśli nie jedliście jeszcze pożywnych wegańskich zup, najwyższa pora ich spróbować!

Dlaczego warto jeść zupy wegańskie?

Przede wszystkim ze względu na bogactwo składników. Konieczność zastąpienia mięsa warzywami oraz przyprawami sprawia, że w zupie znajduje się więcej wartościowych produktów. W końcu warzywa to podstawa zdrowej diety. Do zup można dodawać, co popadnie, nie przejmując się tym, czy równo pokroiliśmy warzywa i czy wyglądają one estetycznie. W zupach-kremach wszystkie składniki i tak się miksuje.

Kolejną zaletą zup wegańskich jest możliwość dodania składników, za którymi raczej nie przepadamy, a które są zdrowe i dostarczają cennych witamin. Ten lifehack sprawdza się najlepiej w przypadku kapryśnych dzieci. W zupie-kremie można połączyć ze sobą dużą liczbę rozmaitych składników.

Zupy nie tylko dostarczają cennych substancji odżywczych, ale również nawadniają organizm. Są więc idealnym daniem na okoliczność upałów. W sam raz na lato będą zupy lekkie, zawierające dużo wody i ugotowane z sezonowych warzyw. Natomiast zimą najlepiej jeść gęste, ciepłe i pożywne zupy-kremy. Dzięki dużej zawartości roślinnego tłuszczu i białka szybko i na długo zaspokajają one głód. To tłuszcz przemienia beta-karoten w witaminę A, dlatego warto go łączyć z produktami zawierającymi ten związek.

Zupy wegańskie dobre na odchudzanie i detoks

Zupy wegańskie mogą być doskonałym uzupełnieniem lub nawet podstawą diety odchudzającej. Dla uzyskania optymalnego efektu warto ograniczyć sól, a najlepiej w ogóle jej nie używać przy gotowaniu. Smak nie będzie ten sam, ale czego się nie robi dla szczupłej sylwetki? Wegańskie zupy przygotowane z wielu różnych warzyw będą smaczne i bez dodatku soli.

Innym praktycznym zastosowaniem zup wegańskich jest kuracja oczyszczająca. Swego czasu modne było picie dużych ilości soków owocowych, ale trzeba pamiętać o tym, że owoce zawierają fruktozę, która jest cukrem prostym. Zupy wegańskie z warzyw są zdrowszą opcją. Zawarte w warzywach substancje pobudzają perystaltykę jelit i wspierają organizm w usuwaniu szkodliwych toksyn.

Czym zastąpić mięso?

To zależy od rodzaju zupy. Pomidorowa ma na przykład tak intensywny i wyrazisty smak, że wystarczy duża ilość włoszczyzny oraz przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, czarny pieprz. W pieczarkowej mięso można zastąpić dodatkowymi grzybami leśnymi: podgrzybkami lub prawdziwkami maczanymi w ciepłej wodzie. A do ugotowania zupy jarzynowej odpowiednia będzie fasola lub większa ilość kalafiora.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE