Zielone ravioli? Czemu nie! Pierogi są bardzo popularnym daniem w Polsce. Warto czasem zasięgnąć zagranicznych inspiracji aby podać je na talerzu w nowej odsłonie.
W tym artykule:
Jak przygotować ravioli ze szpinakiem i serem?
Składniki:
- 10 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 30 dag twarożku
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Zostaw szpinak na kilka godzin do rozmrożenia.
- Przesiej mąkę, zrób w niej wgłębienie i wbij w nie 3 jajka. Dodaj szpinak, łyżkę oleju i szczyptę soli.
- Ugnieć ciasto, podziel je na 4 porcje i przykryj ścierką. Każdą porcję rozwałkuj na cienki płat i odłóż na 15 minut do przeschnięcia.
- Twarożek wymieszaj z parmezanem i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Porcje ciasta przytnij w kształt prostokątów. Na dwóch z nich rozłóż rzędami po połowie łyżeczki farszu z twarożkiem. Pozostałe dwie porcje skrop wodą i przykryj nimi porcje z farszem. Podociskaj ciasto, tak, żeby nie zostały żadne wolne przestrzenie.
- Powycinaj z ciasta nieduże pierożki.
- Odstaw pierożki na godzinę do wyschnięcia (po 30 minutach przewróć je na drugą stronę).
- Zagotuj osoloną wodę i wrzuć pierożki do wrzątku na ok. 4 minuty.
- Pierożki podawaj z dowolnym sosem (np. czosnkowym, śmietanowym). Możesz udekorować je bazylią i szparagami.