Zielone ravioli z serem

Zielone ravioli z serem

Zielone ravioli? Czemu nie! Pierogi są bardzo popularnym daniem w Polsce. Warto czasem zasięgnąć zagranicznych inspiracji aby podać je na talerzu w nowej odsłonie.

Jak przygotować ravioli ze szpinakiem i serem?

Składniki:

  • 10 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 30 dag twarożku
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  • Zostaw szpinak na kilka godzin do rozmrożenia.
  • Przesiej mąkę, zrób w niej wgłębienie i wbij w nie 3 jajka. Dodaj szpinak, łyżkę oleju i szczyptę soli.
  • Ugnieć ciasto, podziel je na 4 porcje i przykryj ścierką. Każdą porcję rozwałkuj na cienki płat i odłóż na 15 minut do przeschnięcia.
  • Twarożek wymieszaj z parmezanem i jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Porcje ciasta przytnij w kształt prostokątów. Na dwóch z nich rozłóż rzędami po połowie łyżeczki farszu z twarożkiem. Pozostałe dwie porcje skrop wodą i przykryj nimi porcje z farszem. Podociskaj ciasto, tak, żeby nie zostały żadne wolne przestrzenie.
  • Powycinaj z ciasta nieduże pierożki.
  • Odstaw pierożki na godzinę do wyschnięcia (po 30 minutach przewróć je na drugą stronę).
  • Zagotuj osoloną wodę i wrzuć pierożki do wrzątku na ok. 4 minuty.
  • Pierożki podawaj z dowolnym sosem (np. czosnkowym, śmietanowym). Możesz udekorować je bazylią i szparagami.
Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Pikantne Skrzydełka: obiad na ostro
Zupa Fasolowa: rozgrzeje i nasyci
Tarta Z Brokułami: idealna propozycja na obiad
Pieczeń Rzymska Z Jajkiem: nie tylko na Wielkanoc
Makaron Z Cukinią: obiad lekki ale sycący
Faszerowane Warzywa: przykładowy przepis