Zdrowe oleje – niezbędne w codziennej diecie

Zdrowe oleje – niezbędne w codziennej diecie

O właściwościach prozdrowotnych olejów decyduje zarówno ich pochodzenie, jak i sposób ich pozyskiwania i poddawania ewentualnym procesom przetwórczym. Najlepszym wyborem będą zatem zdrowe oleje tłoczone na zimno, czyli nierafinowane. Względem swoich rafinowanych odpowiedników cechują się jaśniejszą barwą i bardziej wyrazistym smakiem, zaś dzięki bogactwu wartości odżywczych oleje nierafinowane zaliczane są do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli prozdrowotnej. Takie zdrowe oleje posiadają większe ilości witamin A, D, E i K, steroli oraz antyutleniaczy. Zaś oleje poddane rafinacji, czyli działaniu temperatury, wody i substancji chemicznych, zubożone są w najcenniejsze składniki. Jeśli już wiadomo, że jeśli olej, to tylko nierafinowany, warto zastanowić się nad wyborem tego najzdrowszego z najzdrowszych. Jednym z najważniejszych kryteriów oceny olejów nierafinowanych powinien być stosunek kwasów tłuszczowych omega 6: omega 3, który powinien być zbliżony do wartości od 4:1 do 2:1. Tu zwycięzcą jest bezkonkurencyjny olej rzepakowy o proporcjach omega 6 do 3 wynoszącym 2:1.

Olej kokosowy – największy fenomen ostatnich lat

Bez wątpienia olejem, który w ostatnich latach jest na ustach wszystkich, jest olej kokosowy. Rozsławiony dzięki uniwersalnemu wykorzystaniu w kuchni jako doskonały dodatek do wielu dań (w tym do sławnej kuloodpornej kawy) oraz jako kosmetyk do ciała i włosów – olej kokosowy to niezbędnik w każdym domu. Cechuje go zawartość wielu nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu laurynowego o zbawiennym wpływie na odporność. 90% tłuszczów stanowią średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które nie są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej, ale natychmiast są wykorzystywane jako źródła energii. Dzięki temu olej kokosowy to idealne rozwiązanie dla osób z zaburzeniami gospodarki lipidowej, nadwagą i otyłością. To także najlepszy olej do smażenia, generujący powstanie małych ilości szkodliwych tłuszczów trans. Olej z orzechów kokosowych to tak naprawdę temat rzeka, o którym można napisać bardzo dużo, a ze względu na to, że stosunkowo niedawno powrócił do łask (i pojawiają się wokół niego kontrowersje), przed użyciem warto o nim jeszcze trochę doczytać, polecamy artykuł: „Olej kokosowy: niesamowite właściwości i zastosowania” / Naturalnemetody.pl.

Olej rzepakowy – zdrowy klasyk

Stosowany w kuchni od lat olej rzepakowy okazuje się być doskonałym wyborem. Wspomniane optymalne proporcje omega 6 do omega 3 oraz wysoka zawartość witamin A, E, K i D2 czyni z oleju rzepakowego składnik o niezwykłych walorach zdrowotnych. Szczególnie godna uwagi jest wysoka zawartość kwasu oleinowego. Reguluje on poziom cholesterolu i trójglicerydów do krwi, zapobiega zatem rozwojowi miażdżycy czy zawałowi serca. Redukuje powstawanie stanów zapalnych i łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Jak większość olejów tłoczonych na zimno, wywiera korzystny wpływ na przemianę materii. Ten rodzaj oleju jest chyba nam wszystkim bardzo dobrze znany.

Olej lniany – warto poznać go bliżej

Kolejnym godnym uwagi olejem jest olej lniany, coraz częściej widoczny na sklepowych półkach. Oto fakty na jego temat: posiada sporo kwasu oleinowego, mnóstwo witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, oraz – jako jedyny olej – przewagę kwasów omega 3 nad omega 6. Obniża zatem poziom cholesterolu całkowitego i LDL oraz trójglicerydów we krwi, ogranicza zachorowalność na miażdżycę i jej powikłania, ogranicza zachorowalność na nowotwory. Łagodzi stany zapalne i doskonale wpływa na kondycję skóry i włosów. Dba o serce, układ nerwowy oraz odpornościowy.
Podsumowując, warto włączyć oleje roślinne do codziennej diety. Mogą być stosowane na zimno lub poddawane obróbce termicznej. Jeśli tylko są to oleje nierafinowane, z pewnością dostarczą ogromnych ilości składników odżywczych oraz zadbają o zdrowie i nienaganny wygląd.

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE