Zapiekanka z dynią i żółtym serem

Zapiekanka z dynią i żółtym serem

Dynia to sztandarowa pozycja w jesiennym jadłospisie. Poznaj naszą propozycję – prosta, sycąca i rozgrzewająca zapiekanka z jesienną, pomarańczową gwiazdą – dynią.

Przepis na zapiekankę z dynią i żółtym serem

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 bakłażan
  • 30 – 40 g miąższu dyni
  • 3 – 4 pomidory
  • 200 g sera żółtego Gouda (np. MSM Mońki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Bakłażana i dynię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy bakłażana. Kiedy zmięknie przekładamy na talerz. W tym samym czasie oczyszczamy brokuł, dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 minut aż lekko zmięknie. Pomidory kroimy w grubsze plasterki. Przygotowane warzywa doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość posypujemy obficie startym serem żółtym. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C i pieczemy przez 10 minut aż ser się roztopi.

Gotową zapiekankę najlepiej lekko ostudzić i posypać świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z zieloną sałatą i bagietką.

zapiekanka-z-dynia

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Mac And Cheese: sprawdzony przepis
Kaczka Pieczona Z Ryżem: idealny pomysł na obiad
Zupa Pieczarkowa: na chłodne, jesienne popołudnia