Yerba Mate przyczyną nowotworów?

Yerba Mate przyczyną nowotworów?

Yerba mate jest napojem popularnym szczególnie w krajach Ameryki Południowej. Od jakiegoś czasu również w Europie znalazła wielu zwolenników, którzy ubierają yerba mate w złote ramy. Rzeczywiście, należy ona do tych kategorii ziół, które mogą mieć dobry wpływ na nasze zdrowie, a główną pozytywną właściwością tej herbaty jest to, że dodaje energii i pobudza. Jednak popularny napój doczekał się wielu nieporozumień, które są promowane m.in na stronach internetowych sugerujących, że yerba mate jest polecana w profilaktyce nowotworowej.

Yerba Mate a nowotwór

Pomimo swojej dobrej reputacji, badania wykazują, że yerba mate w rzeczywistości ma zły wpływ na nasze zdrowie. Picie jej wiąże się z podwyższonym ryzykiem raka jamy ustnej, głowy, szyi, przełyku, pęcherza, krtani, nerek, płuc oraz chłoniaka nieziarniczego. Niektóre badania sugerują, że to podwyższona temperatura, w której yerba mate jest przygotowana, zwiększa ryzyko raka krtani, nie zaś sama yerba.

Warto jednak zwrócić uwagę, że grupy badawcze ostrzegają przed yerba mate, pomimo że umieszczają ją w kategorii umiarkowanego poziomu stwarzającego ryzyko raka.

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne

Ostatnie badania wykazują, że głównym składnikiem yerba mate przyczyniającym się do powstawania nowotworów są wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Są to substancje klasyfikowane jako rakotwórcze. Powodują one raka nie tylko u ludzi, ale także u zwierząt. Wydzielane są m.in. w trakcie spalania drewna, palenia papierosów czy produkcji asfaltu. Obecne są także w spalinach samochodowych.

Naukowcy doszli do wniosku, że warto zbadać ilość Wielopierścieniowych Węglowodorów Aromatycznych w yerba mate. Jest to istotne, ponieważ herbata jest coraz bardziej popularna, a większość żywności zawiera niewielkie ilości WWA, które nie powodują poważnych problemów zdrowotnych.

Naukowcy, badając 8 najpopularniejszych marek yerba mate, znaleźli znaczne ilości stężenia WWA w liściach herbaty. Nie ma znaczenia to, czy woda, w której przygotowuje się yerbę, jest ciepła czy zimna. Najciekawsze są jednak wyniki analiz moczu u osób badanych. Okazało się, że ilość WWA w yerba mate przygotowanej w tradycyjny sposób jest porównywalna do wypalanej dziennie jednej paczki papierosów.

Pomimo ogólnego przekonania, że yerba mate jest napojem zdrowia, dowody pokazują, że jest zupełnie inaczej. Przygotowana w tradycyjny sposób – szkodzi, ale jeśli ktoś lubi wypić sobie filiżankę yerba mate od czasu do czasu – nie ma o co się martwić. Przygotowana w taki sposób, ma mały wpływ na rozwój nowotworu w naszym ciele. Mimo wszystko zaliczana jest przez naukowców raczej do niezdrowych używek, niż do zdrowych napojów.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Wino: organiczne czy biodynamiczne
Dieta Lekkostrawna: poznaj zasady
Kawa Zbożowa: wady i zalety
Dieta Sportowca: dostarcz swojemu organizmowi odpowiednią ilość kalorii i składników
Dieta Przy Karmieniu Piersią: zdrowa i różnorodna
Probiotyki W Jogurtach: co powinniśmy wiedzieć?