Włoskie wina – z jakich regionów pochodzą najlepsze trunki?

Włoskie wina – z jakich regionów pochodzą najlepsze trunki?

Poniżej prezentujemy kilka przydatnych wskazówek, które pomogą Ci wybrać idealne wino – wystarczy, że zwrócisz uwagę, z jakiego regionu pochodzi dany trunek.

Włosi to światowi liderzy w produkcji wina

Z tym, że w Italii uprawia się tak wiele odmian, związany jest kolejny istotny rekord. We Włoszech produkuje się najwięcej wina na całym świecie. Szacuje się, że aż 20% wszystkich win produkowanych jest właśnie przez Włochów. Nic dziwnego, że znają się tam na tym jak nikt inny!

Włoskie wina są niezwykle różnorodne. Poszczególne odmiany powstają dzięki setkom, a nawet tysiącom lat doświadczeń winiarzy – warto popróbować różnych propozycji, żeby znaleźć prawdziwe perełki. Zasadniczo dzielimy włoskie wina na dwa rodzaje: północne i południowe, w zależności od regionu kraju, z jakiego pochodzą. Najpopularniejsze północne trunki powstają w Toskanii, a południowe – na Sycylii. Regionów, które trudnią się lokalnym wytwórstwem i robią to wyśmienicie, jest jednak o wiele więcej. Na które z nich warto zwrócić szczególną uwagę?

Regiony, które oferują najlepsze włoskie wina

Toskania – to tam powstają najsłynniejsze wina we Włoszech. Rekordy popularności biją Chianti (lekko owocowe, czerwone wino) i Supertuscan. Jeśli dysponujesz większym budżetem, możesz skusić się także na Vino Nobile di Montepulciano. Z suszonych toskańskich winogron powstaje doskonałe Vino Santo.

Piemont – chlubami regionu są Barbaresco i Barolo. Warto zwrócić uwagę także na musujące wino Asti. Produkowane tam wina są mocne i odrobinę cierpkie. Ze względu na długie zimy i górzyste tereny niektóre szczepy mają utrudnione dojrzewanie.

Sycylia – miłośnicy wina z całego świata ukochali sobie Marsalę; bardzo cenionym i modnym trunkiem jest także Nero d Avola.

Trydent – jeszcze jeden górski rejon ze śnieżnymi zimami. Czerwone wina z Trydentu mają posmak truskawek lub śliwek i są zauważalnie cięższe, natomiast te białe są lżejsze i uwodzą łagodnym smakiem.

Veneto – słynie z produkcji zarówno białych, jak i czerwonych win – dość wymienić wina Valpolicella oraz Soave. Z suszonych winogron powstają Amabile i Recioto Amarone: jego spokrewniona odmiana, Recioto Soave, ma natomiast charakterystyczny, miodowy posmak i robi karierę wśród weneckich gondolierów.

Umbria – zwróć uwagę przede wszystkim na białe Orvieto Classico o delikatnej, orzechowej nucie. Jeśli zaś lubisz wyczuwać w winie rozmaite przyprawy, zachwyci Cię Umbria Sagrantino.

 

Chciałbyś przeczytać więcej na temat włoskich win? Odwiedź stronę www.faktoriawin.pl i dowiedz się jak smakują Włochy!

 

 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Zdrowe Mrożonki: najlepsze w sezonie zimowym
Rodzaje Kaszy: ich wartości odżywcze
Żurawina: właściwości lecznicze i pielęgnacyjne
Najzdrowsze Polskie Warzywa: które z nich wybrać?
Rodzynki: bakalie do zadań specjalnych
Pistacje: właściwości zdrowotne