Włoska focaccia – lepsza od pizzy?

Włoska focaccia – lepsza od pizzy?

Jeśli uwielbiasz włoską pizzę, na pewno nie przejdziesz obojętnie obok focacci. Piecze się ją w każdym włoskim domu, choć na różne sposoby. To doskonały pomysł na pyszne, ciekawe pieczywo. Choć nie kupimy focacci w typowej polskiej piekarni, możemy przygotować ją samodzielnie.

Najlepsza tradycyjna włoska focaccia

Focaccia pochodzi z Ligurii, ale znana jest w całych Włoszech. To drugi najpopularniejszy wypiek zaraz po pizzy. Znawcy twierdzą, że za najlepszą można uznać tradycyjną focaccię z Genui. Pieczywo to ma jednak tyle odsłon, że z pewnością każdemu przypadłoby do gustu w nieco innej wersji.

Czym charakteryzuje się focaccia?

Focaccia, tak jak pizza, powstaje z ciasta drożdżowego. To rodzaj chlebowego placka z dodatkami, o bąbelkowej strukturze, chrupiącego z wierzchu i miękkiego w środku. Focaccia jest o tyle wymagającym pieczywem, że powinna długo i etapowo wyrastać. Powstaje z mąki, wody, oliwy i drożdży, z dodatkiem soli oraz ulubionych ziół, czosnku, małych pomidorków i innych dodatków. W niektórych rejonach Włoch jest jadana nawet na słodko. Niektóre przepisy zakładają też dodanie do ciasta tłuczonych ziemniaków.

Co jeszcze możemy dodać do focacci?

Oliwki, mieszankę ulubionych ziół, pokrojone w cienkie talarki ziemniaki, ser, cukinię, cebulę, gruszkę (koniecznie w połączeniu z gorgonzolą!), jabłko, salami, szynkę parmeńską czy fetę. Niezależnie od tego, na jaką wersję się zdecydujemy, pamiętajmy o spróbowaniu klasycznej focacci ze świeżym rozmarynem. Dodatki rozkładamy na focacci już wyrośniętej i przygotowanej do pieczenia, ale przyprawy możemy też wmieszać do ciasta. Na wierzchu surowego jeszcze placka robimy palcem wgłębienia, w które wkładamy pomidorki czy oliwki lub wypełniamy oliwą wymieszaną z czosnkiem i przyprawami. Dzięki oliwie focaccia będzie chrupiąca i aromatyczna.

Najlepszą mąką do przygotowania focacci jest mąka na pizzę typu 00, ale możemy użyć też 500 lub 650. Gotowy placek możemy maczać w oliwie i pesto, podawać z serami i włoskimi szynkami oraz popijać winem.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Hot-dog: przepis
Sałatka Z Kaszy Kuskus: idealny dodatek do grilla
Crostini: poznaj 3 proste przepisy
Wino Z Serem: połączenie idealne na jesienne wieczory
Smoothie Ze Szpinakiem: smaczne i zdrowe