Wiosenna sałatka

Wiosenna sałatka

Produkty sezonowe to skarb w kuchni. Dzięki nim urozmiacamy dietę po monotonnej zimie. Dzisiaj w roli głównej: szparagi.

Jak przygotować sałatkę ze szparagami?

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1/2 pęczka szparagów (250 g)
  • 1/2 awokado
  • 2 garście rukoli lub roszponki
  • 10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • mała garść kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżka oleju do smażenia (np. rzepakowy)
  • sól morska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso z kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Szparagom odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Odkładamy główki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka i szparagi (oprócz główek), obsmażamy ze wszystkich stron, często mieszając. Po dwóch minutach dorzucamy główki szparagów i wszystko smażymy, aż kurczak się zarumieni, a szparagi zmiękną.

Na talerzach rozkładamy po garści rukoli (lub roszponki), wykładamy makaron, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w plasterki awokado. Posypujemy kiełkami rzodkiewki. Na wierzch wykładamy kurczaka ze szparagami.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Kotlety Z Ryby: przepis
Przepisy Na Zdrowy Obiad: poznaj nasze inspiracje
Zupa Pieczarkowa: na chłodne, jesienne popołudnia
Roladki Schabowe: przepis na smaczny obiad