Wina organiczne a wina biodynamiczne

Wina organiczne a wina biodynamiczne

Biodynamika jest dziedziną z pogranicza nauki i filozofii. Jej założenia znane juz od wielu lat zyskują coraz większą popularność. Dowiedz sie więcej.

Jak powstaje wino organiczne ?

Często do produkcji wina organicznego wykorzystuje się dzikie drożdże i nawozy organiczne. Ogranicza się również stosowanie niektórych technologii (m. in. elektrodializy), używa się środków klarujących oraz filtrowania. Ograniczeniu podlega także ilość dwutlenku węgla oraz siarczynów (o ok. 30%). Dokwaszanie dopuszczalne jest tylko przy użyciu kwasów naturalnych. Część producentów odchodzi od regulowania temperatury w trakcie fermentacji wina. Winnice stosujące się do tych zasad otrzymują certyfikaty, które dają stuprocentową gwarancję, że uprawa wina była organiczna od początku do końca – jest to potwierdzone prawnie.

Wino

Co ma do tego biodynamika?

Wina biodynamiczne powstają na podobnych zasadach jak wina organiczne, ale dodatkowo cała produkcja oparta jest na kalendarzu upraw biodynamicznych. Poszczególne czynności wykonuje się w określonych fazach księżyca i przy odpowiednim ustawieniu planet, zgodnie z gwiezdnym kalendarzem. Producenci win biodynamicznych są bowiem przekonani, że dodatkową siłę ziemia czerpie z kosmosu. Właśnie dlatego na smak wina może wpływać ruch planet, rytm natury i poszczególne fazy księżyca. Biodynamika zaleca traktować gospodarstwo jak żywy organizm. Zamiast szpikować wino sztucznymi dodatkami i konserwantami, lepiej użyć naturalnych nawozów i produktów wiadomego pochodzenia. Kolejnym założeniem biodynamiki jest działanie oparte na poszczególnych fazach księżyca. Aby wino zostało oznakowane na etykiecie specjalnym znakiem wina biodynamicznego, musi przejść przez certyfikację biodynamicznej uprawy winorośli.

Podsumowanie  

Wina organiczne i biodynamiczne cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Niewątpliwie ma na to wpływ moda na bycie fit i eko, kreowana przez współczesne social media. O ile organiczna uprawa to coś logicznego – w końcu cała produkcja może przebiegać w naturalnych warunkach – o tyle biodynamika jest swego rodzaju wiarą. Czy faktycznie na smak alkoholu wpływają fazy księżyca i ustawienie planet? Czy wino organiczne jest tak samo dobre, a może nawet lepsze niż zwykłe wino? Chyba należy się o tym przekonać samemu. Wina organiczne i biodynamiczne nie są tak łatwo dostępne w zwykłych sklepach. Można je kupić w specjalistycznych sklepach winiarskich z bogatym asortymentem, takich jak Zielone Butelki.
 

A R T Y K U Ł  Z E W N Ę T R Z N Y

 

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE