Wiele sposobów na jedno awokado

Wiele sposobów na jedno awokado

Awokado jest skarbnicą wartości odżywczych i źródłem niepowtarzalnego, aksamitnego smaku. Jest też bardzo uniwersalnym i przydatnym składnikiem w kuchni. W zasadzie możemy je jeść o dowolnej porze dnia, w różnych odsłonach!

Przepisy z awokado na cały dzień

Początkowo awokado może budzić wątpliwości – wiele osób potrzebuje czasu, aby polubić jego konsystencję i charakterystyczny, tłusty smaku z odrobiną goryczki. Ale raz przekonani do awokado, będziemy po nie sięgać już zawsze. Owoc obfituje w zdrowe kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne witaminy (A, E, C z grupy B) oraz związki mineralne (żelazo, magnez, cynk, fosfor). Pamiętajmy, że najbardziej wartościowe jest na surowo, dlatego smażenie i pieczenie awokado niech pozostanie sporadyczną praktyką.

Awokado na śniadanie

Idealne dla dzieci, sportowców oraz dla osób, które chcą zastąpić czymś zdrowszym słodkie kremy czekoladowe ze sklepu. Krem z awokado i banana sprosta nawet najbardziej wybrednym czekoladoholikom. Aby go wykonać, wybierz dwa dojrzałe awokado i dwa dojrzałe banany, dodaj kilka łyżek karobu lub gorzkiego kakao w proszku oraz odrobinę miodu. Opcjonalny dodatek to poza tym garść suszonych śliwek. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na bardzo gładką masę. Podawaj na kanapkach lub do naleśników!

Awokado na obiad

Awokado jest typowym składnikiem m.in. kuchni meksykańskiej. Bazuje na nim wszechstronny sos guacamole. Z awokado można też przyrządzać inne sosy, np. do makaronu.

Awokado obierz i wyłóż miąższ do miski. Dodaj sok z cytryny, sos sojowy, oliwę, a także łyżkę lub dwie zielonego pesto. Aby sos był rzadszy, dolej nieco wody z gotowania makaronu. Dodaj sól, pieprz, odrobinę chili i świeżego czosnku!

Awokado na kolację

Jednym ze składników, który doskonale komponuje się z awokado jest jajko. Wiele osób rozbija świeże jajko do wydrążonego awokado i tak zapieka w piekarniku. My jednak proponujemy pastę jajeczną na zielono! Najpierw ugotuj 3 jajka na miękko, wyjmij z wody, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Awokado obierz i również pokrój w kostkę, skrop cytryną, dodaj posiekany czosnek. Składniki wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i zieleniną, dodaj łyżkę majonezu czy oliwy.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE