Waga ciężka? Nie w ciąży!

Waga ciężka? Nie w ciąży!

Aby utrzymać odpowiednia wagę w ciąży, wystarczy, że będziemy odżywiać się racjonalnie i zdrowo. Tylko jak to osiągnąć?

Racjonalnie, czyli jak?

Zasady racjonalnego odżywiania są uniwersalne i możemy z powodzeniem, z niewielkimi tylko modyfikacjami, stosować je również w okresie ciąży. Optymalna dieta zdrowego człowieka powinna być urozmaicona i opierać się na produktach jak najmniej przetworzonych. Zgodnie z wciąż obowiązującą piramidą żywieniową nasze codzienne menu powinno opierać się na pełnoziarnistych produktach zbożowych i być bogate w owoce i warzywa (z naciskiem na te drugie).

W nieco mniejszych ilościach powinniśmy spożywać przetwory mleczne (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu) oraz produkty wysokobiałkowe (mięso, ryby, jaja, warzywa strączkowe), uzupełniając jadłospis niewielkimi ilościami tłuszczów. Dodatkowe potrzeby kaloryczne kobiety o prawidłowej wadze ciała wynoszą około 300 kcal dziennie. Tę ilość kilokalorii zaspokoimy serwując sobie na przykład kanapkę z wędliną drobiową i dowolnymi warzywami lub zjadając jabłko i lekki jogurt z musli. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne w ostatnim trymestrze ciąży wynosi około 2800 – 3000 kcal. Dbanie o wagę w ciąży to po prostu racjonalne podejście do niej, czyli również takie, w którym znajdzie się miejsce na… jagodowe lody zjedzone w środku nocy!

Ciążowa waga

W ciąży przybędzie nam kilogramów – to fakt, z którym nie należy dyskutować. Zmieniająca się waga w ciąży wymaga z jednej strony naszej akceptacji, a z drugiej – świadomej kontroli. To na jaki przyrost wagi możemy sobie pozwolić zależy w dużej mierze od naszego BMI sprzed ciąży. Kobiety z prawidłową masą ciała (BMI 19-26) powinny pod koniec ciąży odnotować 11-13 kilogramowy przyrost wagi. Kobiety z nadwagą (BMI 26-29) i otyłością (BMI powyżej 29) powinny uważniej kontrolować przyrost wagi i odnotować w ciąży mniejszy przyrost wagi: od 8 do 11 kilogramów. Więcej mogą przybrać na wadze kobiety z niedowagą (BMI poniżej 19) – nawet do 18 kilogramów. Nadmierne tycie w ciąży jest niekorzystne dla matki i może być niekorzystne dla dziecka. Jednak tych kilkanaście dodatkowych kilogramów ma swoje racjonalne i medyczne uzasadnienie.

Co składa się na dodatkowe kilogramy w ciąży? Oczywiście nasze dziecko (najczęściej około 3-4 kg), a ponadto: powiększona macica (około 1kg), wody płodowe (około 1 kg) i łożysko (około 1 kg). W okresie ciąży powiększają się kobiece piersi (o około 0,5 kg) i tworzą się zapasy na okres karmienia piersią (około 3,5 kg), zwiększa się również objętość krwi w organizmie (o około 1,5 kg), który zatrzymuje również więcej wody (kolejne 1,5 kg).Waga w ciąży rośnie w różnym tempie – na początku właściwie stoi w miejscu (może się również zdarzyć, że nieco spadnie, jeżeli kobietę męczą mdłości i doskwiera brak apetytu), w szybkim tempie przybieramy na wadze w drugim trymestrze (w ciągu trzech miesięcy przyrasta 5 – 8 kg), a w trzecim dodatkowe kilogramy pojawiają się zazwyczaj nieco wolniej. Niepokoić powinien nas miesięczny przyrost wagi powyżej 4 kg, zwłaszcza jeśli towarzyszą mu opuchnięte dłonie i nogi – wówczas koniecznie powinnyśmy skonsultować ten fakt z lekarzem.

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Adopcja Prenatalna: sposób na niepłodność
Azoospermia: jakie badania wykonać?
Inseminacja: metoda zajścia w ciąże
Poród: prywatnie czy państwowo?
Implantacja Zarodka: kiedy do niej dochodzi?