Serowa tarta połączona z cukinią? Czyż to nie brzmi jak idealny przepis? Poniżej dokładnie opisujemy jak przygotować wspomnianą tartę.
W tym artykule
Jak przygotować serową tartę z cukinią?
Składniki:
- mąka – 300g
- masło – 150g
- żółtko – 2 szt.
- woda – 100ml
- sól do smaku
- młoda cukinia
- ser żółty Morski MSM Mońki w plasterkach
- kilka papryczek chili
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart.
Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć pokrojoną w plasterki cukinię i ser żółty poskładany na cztery. Dla podkreślenia smaku dodać kilka papryczek chili.
Tak przygotowaną tartę upiec w piekarniku w 200°C. do uzyskania pięknego koloru. Podawać lekko ostudzoną.
Smacznego!
Przepis na tartę serową z cukinią poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.