Tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Przedstawiamy przepis, który znajdzie swoich fanów zarówno wśród amatorów makaronów jak i jesiennych dodatków.

Przepis na tagliatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 150 g boczku z komina ZM Pekpol
  • 2 średnie cebule
  • 100 g borowików (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • tarty ser Grana Padano lub inny twardy

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować w zimnej wodzie. Boczek pokroić w paseczki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju, do lekkiego zrumienienia. Dodać rozmrożone i pokrojone w plasterki borowiki i całość chwilkę poddusić. Następnie wszystko zalać śmietanką, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i połączyć z makaronem. Gdy makaron się podgrzeje w sosie, wyłożyć na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki oraz startym serem.

tagliatelle-borowiki

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Faszerowane Warzywa: przykładowy przepis
Kotlety Z Tuńczyka: Szybki i smaczny obiad
Tarta Grzybowa: idealna na jesienny obiad
Smaki Dzieciństwa: lista potraw