Soki jednodniowe – pić czy nie pić?

Soki jednodniowe – pić czy nie pić?

Mówi się, że są pyszne, zdrowe, a do tego wspomagają odchudzanie. Soki jednodniowe cieszą się dobrą opinią i są coraz częściej kupowanym przez polskich konsumentów produktem. Tendencja może cieszyć, zwłaszcza, jeśli wziąć pod uwagę fakt, że polscy klienci zaczynają doceniać nie tylko cenę i walory smakowe żywności, ale także ich wartości odżywcze. Jednak podczas, gdy niektórzy klienci zamiast na półkę ze słodzonymi napojami sięgają po zdrowsze, w ich mniemaniu, soczki jednodniowe, inni, w tym samym czasie zawzięcie je krytykują, twierdząc, że ze zdrowiem nie mają nic wspólnego. Jaka jest prawda?

Zdrowie zamknięte w butelce, czyli głosy zwolenników

Zaczynając od pozytywów, warto zaznaczyć, że soki jednodniowe to pyszne i odżywcze napoje pozyskiwane ze świeżych owoców i warzyw, a nie, jak w przypadku innych znanych ze sklepów soków – z koncentratu. Takie soki nie są słodzone i nie przechodzą procesu obróbki termicznej, czyli pasteryzacji, co sprawia, że są przydatne do spożycia tylko przez 24 h. Rozwiązanie to jest korzystne dla naszego zdrowia, bo dzięki niemu, w sokach zachowane są cenne dla organizmu składniki bioaktywne. Picie soków jednodniowych wydaje się więc być lepszym rozwiązaniem niż soków słodzonych, do których dodaje się wiele substancji chemicznych.

Wątpliwości co do autentyczności, czyli powątpiewania przeciwników

Przeciwnicy produktu są natomiast zdania, że, podczas procesu wytwarzania soku, właściciele trudniących się tym przedsiębiorstw nie zachowują odpowiednich warunków sanitarnych. Można spotkać się z głosami, według których, np. soki marchwiowe produkuje się z nieumytych, czy nieobranych marchewek. Inni z kolei alarmują, że producenci nie odnotowują na etykietach faktów dodania do soku pewnych składników, tak, że konsument nie zdaje sobie sprawy ze spożywania np. środków konserwujących. Nie chce się wierzyć, aby tego typu oskarżania mogły mieć potwierdzenie w rzeczywistości, jednak, aby mieć co do tego 100% pewność, należałoby chyba zatrudnić się w przedsiębiorstwie takie soki produkującym.

Co zatem robić?

Prawda jest taka, że, dla własnego zdrowia, warto pić świeże i naturalne soki owocowe i warzywne. Jednak, czy mają to być akurat soki jednodniowe, dostępne w sklepach? Decyzja o piciu lub nie tego typu soków powinna być indywidualna, uzależniona od preferencji konsumenta i jego zaufania do produktu.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Więcej z tej tematyki:

Owoce Aronii: dla zdrowia i urody
Pistacje: właściwości zdrowotne
Co Powoduje Wzdęcia?: Przeczytaj poniżej
Melon: właściwości i wartości odżywcze
Zdrowe Mrożonki: najlepsze w sezonie zimowym
Marchew: dlaczego warto ją jeść?