Sok z selera – idealny na odchudzanie

Sok z selera – idealny na odchudzanie

Sok z selera może nie jest najsmaczniejszym napojem pod słońcem, ma za to wiele witamin i minerałów. Jakie korzyści daje jego regularne picie?

Ostatnio na fali popularności koktajli warzywnych coraz większą karierę robi w sieci sok z selera. Piją go influencerki, aktorzy, celebryci, piosenkarze oraz inne znane osobistości. Nie jest zbyt smaczny – przynajmniej w porównaniu np. z sokiem pomarańczowym czy jabłkowym – ale stanowi prawdziwą bombę witaminową.

Poza tym dla polepszenia walorów smakowych można go wzbogacić o różne dodatki. Wpływa korzystnie na pracę wielu narządów, oczyszcza organizm z toksyn, usuwa szkodliwe złogi z jelit i wzmacnia odporność. Poprawia cerę i sprzyja odchudzaniu, przyspieszając metabolizm. Do picia soku z selera przyznają się takie gwiazdy jak Gwyneth Paltrow czy Sylvester Stallone.

Sok z selera – właściwości

Seler zawiera aż 86 prozdrowotnych substancji, które w ten czy inny sposób wspomagają funkcjonowanie organizmu. Nie wymienimy tu rzecz jasna wszystkich, ponieważ musielibyśmy przekroczyć skromne ramy objętościowe tego artykułu, wskażemy jednak te najważniejsze.

Sok z selera jest przede wszystkim bogatym źródłem wapnia, potasu, fosforu, sodu, cynku, manganu, witamin C, A, E i K oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5). Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu zapewnia na długo uczucie sytości (co ma znaczenie przy odchudzaniu).
Co więcej, seler jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw; poprawia kondycję włosów, paznokci, obniża ciśnienie, a ponadto reguluje pracę organizmu, w szczególności układu pokarmowego i moczowego.

Sok z selera jest bogaty we flawonoidy – substancje, które nadają roślinom kolor. Związki te realnie przyczyniają się do zmniejszenia liczby wolnych rodników w organizmie, zapobiegają też rozwojowi stanów zapalnych, chorób neurodegeneracyjnych (takich jak alzheimer) i nowotworowych, a także innych schorzeń o charakterze przewlekłym.

W selerze znajdują się również sole mineralne, które chronią organizm przed szkodliwym wpływem niektórych drobnoustrojów, sprzyjając przy tym powstawaniu środowiska dla „dobrych” bakterii w jelitach; zapobiegają migrenowym bólom głowy, łagodzą stany lękowe, stanowią cenny budulec neuroprzekaźników, działają więc korzystnie na pracę układu nerwowego. Poza tym wspierają funkcjonowanie nerek i nadnerczy.

Dzięki tym wszystkim właściwościom sok z selera stał się ostatnio prawdziwym hitem dietetycznym, polecanym na odchudzanie i detoksykację.

Ile soku pić?

Zaleca się pić codzienne 1-2 szklanki soku z selera na pusty żołądek, najlepiej rano. Dla uzyskania optymalnych efektów warto poczekać ze śniadaniem ok. kwadransa po wypiciu. Co ważne, sok powinien być świeżo wyciskany. Jeśli rano nagli cię czas, przygotuj go sobie wieczorem i wstaw do lodówki. Ale nie przechowuj dłużej niż 24 godziny!

Wśród dietetyków nie ma zgody co do tego, czy warto łączyć sok z selera z dodatkami, czy nie. Zdaniem niektórych specjalistów składniki innych warzyw mogą hamować wchłanianie składników odżywczych selera. Nie ma jednak żadnych badań naukowych, które by to potwierdzały.

Vitalogy
ADMINISTRATOR
PROFILE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *